(STUDIU NAȚIONAL) Biomasa poate asigura 22% din necesarul de resurse ENERGETICE
Cel puțin așa arată datele studiului naţional privind potenţialul de biomasă realizat în 2012 de IDIS Viitorul la solicitarea Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” și prezentat astăzi în cadrul unui atelier național în cadrul căruia s-au discutat paşii ce urmează să fie făcuți în vederea asigurării calității biocombustibilului produs în
republică.
„R. Moldova şi-a propus ca cel puţin 20% din consumul total de energie să fie acoperit din surse regenerabile. Biomasa este în prezent cea mai valorificată sursă de energie regenerabilă şi, totodată, sursa cu un mare potenţial pentru ţară. Iată de ce asigurarea calităţii biocombustibilului produs în urma prelucrării biomasei este extrem de importantă” , a declarat Mihai Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.
Studiul naţional privind potenţialul de biomasă arată că anual Moldova poate produce 21.042 TJ de energie din biomasă, ce poate acoperi 22% din necesarul total de resurse energetice din Republica Moldova. Studiul a fost realizat în 2012 şi a avut drept scop estimarea potenţialului energetic al biomasei din culturile agricole, la nivel de regiuni şi raioane. Conform calculelor efectuate, fiecare din regiunile examinate – Nord (10647,63 TJ), Centru (3744,76 TJ), Sud (5034,40 TJ) şi UTA Găgăuzia (1503,20 TJ) – au potenţial suficient de biomasă locală pentru a lansa afaceri profitabile în domeniul producerii brichetelor şi peletelor utilizând materiile prime predominante în regiunea dată.
În ultimii doi ani, numărul producătorilor de brichete şi pelete a crescut de zece ori, ajungând la 65. Oleg Donoagă, despre care TIMPUL a scris anterior, este unul din primii producători de brichete din Moldova, lansându-şi afacerea în 2011 în s. Feşteliţa, r. Ştefan Vodă în echipă cu un grup de antreprenori. „Ne-am aventurat să fim primii care învaţă din propriul efort şi risc să producă biocombustibil în R. Moldova. Am început să producem brichete într-o piaţă nedezvoltată, atunci când oamenii nici nu ştiau ce înseamnă biocombustibil. În 2012, cererea consumatorilor a depăşit posibilităţile noastre de producere, motiv din care ne extindem afacerea și lansăm o nouă bază de producere a brichetelor în oraşul Drochia”, susţine Oleg Donoagă, care este şi preşedintele Asociaţiei producătorilor de biocombustibil. În opinia sa, este necesară aprobarea reglementărilor tehnice obligatorii a calităţii biocombustibilului solid produs în R. Moldova, precum şi deschiderea laboratoarelor de testare a calităţii biocombustibililor solizi. Astfel, consumatorii vor avea acces la combustibil bio de calitate, la fel precum şi preţurile de piaţă vor fi în corespundere cu calitatea biocombustibililor.
Producătorii existenţi de biocombustibil solid din biomasă dețin o capacitate totală anuală de producție de 120 de mii de tone. Această capacitate depășește de cca patru ori necesitățile curente ale centralelor termice pe bază de biomasă instalate în instituțiile publice cu sprijinul financiar al Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”.
„Instalăm centrale termice moderne pe biomasă, venim cu tehnologii noi în şcolile, grădiniţele, centrele comunitare din satele R. Moldova. În următorul sezon de încălzire, cel puţin 100 de instituţii publice rurale se vor putea încălzi cu energie din biomasă. Pentru buna funcţionare şi asigurarea eficienţei maxime a centralelor termice pe biomasă este important ca biocombustibilul folosit să fie calitativ şi să corespundă standardelor”, afirmă Nicolae Zaharia, expert în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”.
În prezent, Moldova are aprobate 37 de standarde europene voluntare de calitate a biocombustibililor solizi. Un grup specializat de lucru privind calitatea combustibililor solizi din biomasă, creat în cadrul Ministerului Economiei, este în proces de elaborare şi aprobare a Reglementării tehnice ce va stabili parametrii tehnici minimi ai biocombustibililor solizi. Aceștia vor fi obligatorii pentru toţi producătorii de combustibil din biomasa solidă şi vor prevedea cerinţele esenţiale de calitate, regulile de plasare pe piaţă a produselor, evaluarea conformităţii precum și supravegherea acesteia.
Timpul.md (A.C.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!