Actualitate

SUA apasă butonul de panică: Europa trebuie să se pregătească mai bine pentru o criză a gazelor

Europa nu face suficiente eforturi pentru a se pregăti pentru o posibilă criză în aprovizionarea cu gaze la iarnă, în special având în vedere că livrările de gaze naturale lichefiate din SUA nu pot fi majorate, a declarat vineri un consilier de top în materie de securitate energetică din cadrul Departamentului de Stat.

Amos Hochstein a subliniat că livrările de gaze naturale lichefiate din SUA către Europa se derulează în prezent la capacitate maximă şi, dacă iarna care va veni va fi una dură, livrări suplimentare vor trebui să fie trimise spre Europa prin conductele de gaze.

„Sunt îngrijorat pentru că nu cred că ar trebui să fim vreodată într-o poziţie în care, ştiind că dacă va fi o iarnă dură, nu vor exista suficiente livrări”, le-a pus Amos Hochstein jurnaliştilor cu ocazia unei vizite la Varşovia. Toată lumea „trebuie să fie pregătită şi să se gândească mai mult la acest lucru decât ceea ce văd în prezent în Europa”, a mai spus Hochstein.

Diplomatul american s-a declarat îngrijorat de faptul că gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este sub media din ultimii cinci ani, ceea ce a condus la preţuri record pe unele pieţe, precum şi de faptul că Rusia, o sursă importantă pentru aprovizionarea cu energie a continentului european, „vine după o perioadă prelungită de livrări inexplicabile de mici”.

Hochstein este cunoscut pentru poziţia sa critică faţă de Rusia. El a servit ca emisar special pentru afaceri energetice internaţionale la Departamentul de Stat în administraţia preşedintelui de atunci Barack Obama. În luna august, Secretarul de stat american Antony Blinken l-a numit pe Amos Hochstein în postul de consilier de top în materie de securitate energetică pentru a lucra la măsuri vizând „reducerea riscurilor” reprezentate de gazoductul Nord Stream 2.

Asigurările date de SUA Ucrainei și Poloniei, în dosarul Nord Stream 2

Un oficial de rang înalt al Statelor Unite a dat asigurări Ucrainei şi Poloniei că va preveni orice risc legat de gazoductul rus Nord Stream 2, dar a afirmat că proiectul este acum ”o realitate”, transmite Reuters.

Amos Hochstein, consilierul principal al Departamentului de Stat pentru securitate energetică, a declarat sâmbătă că există ”spaţiu de respiraţie” până în 2024 pentru a se asigura că Ucraina îşi păstrează statutul de ţară de tranzit al gazelor, dar a cerut Kievului să se îndrepte către surse alternative de energie.

Statele Unite au fost cel mai puternic susţinător al Ucrainei în confruntarea cu Moscova, de când Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, dar Kievul s-a opus unui acord convenit în iulie de SUA şi Germania, care a permis finalizarea proiectului Nord Stream 2, de 11 miliarde de dolari.

Compania rusă Gazprom a afirmat vineri că a terminat construcţia conductei, care va livra gaze naturale în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina.

Guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski se teme că Rusia va folosi Nord Stream 2 ca armă geopolitică şi va priva Ucraina de tarife de tranzit în valoare de miliarde de dolari.

Hochstein a vizitat Ucraina şi Polonia, care au criticat, de asemenea, acordul din iulie dintre SUA şi Germania, ”pentru a vorbi şi a le oferi asigurări”, a spus el, în marja summitului Strategiei Europene de la Yalta (DA).

„Uite, cred că trebuie să trecem de la a vorbi despre ceea ce ne-am dori cu toţii să se fi întâmplat, că proiectul nu ar fi trebuit să fie finalizat, la realitatea că va fi finalizat”, a spus oficialul american.

Actualul acord de tranzit al Ucrainei cu Rusia expiră în 2024. Moscova nu şi-a asumat un angajament ferm privind extinderea acestuia.

Întrebat dacă este încrezător că Ucraina îşi va păstra statutul de tranzit, Hochstein a spus: „Sunt 100% încrezător că vom face tot ce putem şi că germanii s-au angajat să facă tot ce pot, pentru a se asigura că acel tranzit va continua”.

Ucraina doreşte oprirea Nord Stream 2. În caz contrar, Ucraina a cerut Washingtonului şi Berlinului să prezinte garanţii specifice privind protejarea intereselor Kievului.

Cancelarul german Angela Merkel a fost sâmbătă în vizită în Polonia.

„Aşteptăm încă momentul în care acest lucru (paşi concreţi) va fi pus pe hârtie”, a declarat Andri Yermak, şeful biroului preşedintelui Zelenski, la summitul YES.

El a spus că ”astăzi Ucraina este nevoită să creadă nu cuvinte, ci paşi reali”.

Washingtonul nu a spus ce măsuri va lua împotriva Rusiei.

„Există un contract în vigoare până în 2024, aşa că avem un spaţiu de respiraţie aici, pentru a ne asigura că respectă contractul pe care îl au astăzi şi că acesta nu se va încheia în 2024”, a spus Hochstein.

Acordul SUA-Germania prevede un nou ”Fond verde pentru Ucraina” de 1 miliard de dolari, care vizează îmbunătăţirea independenţei energetice a ţării.

„Trebuie, de asemenea, să începem să lucrăm împreună cu Ucraina pentru tranziţia economiei energetice, pentru a se potrivi cu ceea ce se întâmplă în restul lumii, şi mai ales în Europa”, a spus Hochstein.

Declarațiile ministrului român al Energiei și președintelui Consiliului Concurenței

La gaze nu cred că preţurile vor rămâne atât de mari pe timp mai lung. Iarna aceasta vor fi scumpe, dar de la primăvară este posibil ca preţul să scadă. Va fi pus în funcţiune şi gazoductul Nord Stream II, care va aduce mai multe gaze în Europa din Rusia. Ruşii au interesul să vândă aceste gaze, cererea nu cred că va creşte şi, în plus, Europa importă şi gaze naturale lichefiate”, a explicat recent Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Creşterea preţurilor la gaze naturale e dirijată de Federaţia Rusă, prin Gazprom, a afirmat în urmă cu câteva zile ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o postare pe Facebook.

„Referitor la preţurile la gaze este o creştere pur şi simplu dirijată de către Federaţia Rusă, de către Gazprom. Părerea mea apropo de gaze, după ce va fi operaţional Nord Stream 2 vom vedea o scădere a preţului”, a susţinut Virgil Popescu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *