CSI / RusiaInternațional

SUA condamnă uciderea fiicei lui Aleksandr Dughin, considerat „creierul lui Putin”

Luni, 22 august, SUA au condamnat atentatul cu bombă în care şi-a pierdut viaţa Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, considerat „creierul lui Putin”, şi au insistat asupra faptului că Ucraina a negat orice responsabilitate în acest atac, transmite EFE cu referire la Agerpres.

„Condamnăm atacurile împotriva civililor, fie ei din Kiev, Bucea, Harkov, Kramatorsk, Mariupol sau Moscova. Acest principiu se aplică în întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în cadrul unei conferinţe de presă.

Price a afirmat că ruşii ”vor ancheta” cele întâmplate şi, întrebat despre acuzaţiile Moscovei, care au făcut responsabile serviciile de informaţii ucrainene pentru moartea Dariei Dughina, s-a limitat la a sublinia că ”Ucraina a negat implicarea” în atentat.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a anunţat luni că atentatul împotriva fiicei lui Dughin ”a fost pregătit şi comis de serviciile speciale ucrainene”. Potrivit notei oficiale, atacul terorist a fost comis de o cetăţeană ucraineană, identificată drept Natalia Vovk, în vârstă de 43 de ani.

Menționăm că Ucraina a negat cu o zi în urmă orice fel de legătură cu atentatul şi a făcut-o din nou luni, după acuzaţiile formulate de Rusia.

„Propaganda rusă trăieşte într-o lume fictivă (…) Unei femei (ucrainene) şi copilului său în vârstă de 12 ani li s-a ‘atribuit’ responsabilitatea pentru aruncarea în aer a maşinii propagandistei Dughina. Este surprinzător că nu au găsit şi ‘viza estonă’ la faţa locului. (…) Viperele din serviciile speciale (ruse) au început o luptă între specii”, a scris pe

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 22, 2022 “>Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Vă amintim că Daria Dughina, fiica în vârstă de 30 de ani a ideologului rus Alexandr Dughin, a murit sâmbătă seara după ce mașina în care se afla a explodat. Sursele de informații rusești spun că, de fapt, ținta ar fi fost tatăl ei, Alexand Dughin, un apropiat al lui Putin, suranumit „creierul lui Putin”, și omul care l-ar fi sfătuit să atace Ucraina. Ea participase împreună cu tatăl său la un eveniment în apropiere de Moscova. Aleksandr Dughin urma să plece de acolo împreună cu fiica sa cu acelaşi autoturism, dar s-a răzgândit în ultimul moment şi a plecat cu o altă maşină.

Separat, într-o reuniune care a avut loc săptămâna trecută la sediul Departamentului de Stat, Statele Unite au cerut ambasadorului rus la Washington, Anatoli Antonov, să redea controlul centralei nucleare de la Zaporojie guvernului ucrainean.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat luni pentru presă că această reuniune a avut loc joia trecută la sediul din Washington, cu toate că nu a precizat cu cine s-a întâlnit Antonov. Totodată, la această întrevedere, administraţia americană i-a atras atenţia ambasadorului Antonov cu privire la ”riscurile unei escaladări a războiului Rusiei împotriva Ucrainei” şi a cerut Moscovei ”să înceteze toate operaţiunile militare din jurul centralei nucleare ucrainene”.

De asemenea, oficialii de la Washington au insistat ca rușii să redea autorităţilor ucrainene ”controlul total” al centralei de la Zaporojie. Menționăm că armata rusă a capturat centrala nucleară la 4 martie. De atunci – potrivit guvernului ucrainean – personalul militar şi echipament militar greu rus staţionează în interiorul centralei, pe care o folosesc drept depozit de arme.

Securitatea centralei de la Zaporojie s-a transformat într-una dintre cele mai serioase preocupări ale comunităţii internaţionale după războiul în Ucraina, în contextul în care regiunea a fost bombardată în mai multe rânduri, atacuri de care ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *