Externe

Summitul UE – Rusia va fi cu scântei

După un dineu de bun venit luni seara la Ekaterinburg, oraş industrial din Urali situat la 1.500 km est de Moscova, Vladimir Putin, flancat de ministrul său de externe Serghei Lavrov, a început marţi discuţiile oficiale cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Cotidianul rus Vedomosti, citându-l marţi dimineaţă pe consilierul preşedintelui rus Iuri Uşakov, confirma că actuala criză siriană, tema unui dezacord profund între părţi, va fi pe ordinea de zi a summitului. Rusia a blocat la sfârşitul săptămânii trecute un proiect de declaraţie în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la situaţia din Qousseir (centrul Siriei), elaborat la iniţiativa Marii Britanii.

Secretarul de stat american John Kerry şi ministrul german de externe Guido Westerwelle au cerut vineri Rusiei să suspende livrarea de arme către Siria pentru a nu pune în pericol conferinţa internaţională de pace privind conflictul sirian prevăzută să se desfăşoare la Geneva.
Problema a devenit şi mai acută atunci când preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a sugerat joi că Moscova a început livrările de sisteme sol-aer S-300, echivalentul rusesc al Patriot american. Rusia acuză, la rândul său, Uniunea Europeană că încurajează opoziţia siriană să refuze orice soluţie de pace, ridicând săptămână trecută embargoul său la livrările de arme către rebeli.

Cu toate acestea, potrivit analiştilor, Moscova şi Bruxellesul ar putea încerca să-şi aplaneze divergenţe, publicând un comunicat de susţinere a conferinţei de pace numite ‘Geneva-2’ cu privire la Siria. Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, a declarat luni agenţiei Interfax că se aşteaptă să fie abordată tema respectării drepturilor omului, în special decesul în închisoare, în 2009, a lui Serghei Magnitski, avocatul unui fond de investiţii occidental, precum şi legile considerate draconice de către opoziţie şi apărători ai drepturilor omului, adoptate după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin.

Adăugate la situaţia din Siria şi problema gazelor, aceste dezacorduri lasă să se întrevadă un summit fără progrese majore, subliniază analiştii. Un alt subiect important, asupra căruia există divergenţe, va fi influenţa gigantului rus de gaze Gazprom pe piaţa europeană a gazelor, pe care Bruxellesul încearcă să o contracareze. Rusia furnizează aproximativ un sfert din gazele consumate în Europa, o dominaţie care i-a permis o perioadă lungă de timp să-şi dicteze preţurile. În luna septembrie, Comisia Europeană a deschis o anchetă oficială împotriva Gazprom, suspectând monopolul rus de gaze de obstrucţionarea concurenţei şi manipularea preţurilor. Acest anunţ, precedat de o decizie a UE de a împiedica Gazprom de a deţine gazoducte şi reţele de distribuţie în Europa, a provocat mânia lui Putin şi scăderea şanselor de progres în relaţiile bilaterale, potrivit analiştilor.

Un diferend a apărut şi în domeniul transportului aerian, Rusia cerând companiilor aeriene europene care survolează teritoriul său să furnizeze de la 1 iulie datele personale ale pasagerilor (PNR), sub sancţiunea interdicţiei. În plus, discuţiile dintre Moscova şi Bruxelles riscă să nu facă progrese nici în ceea ce priveşte simplificarea regimului de acordare a vizelor pentru cetăţenii ruşi care călătoresc în spaţiul UE, mai scrie Vedomosti, citată de AFP.

Sursa: AGERPRES
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *