Internațional

Supraproducţia din China ameninţă Europa: ”Nu putem tolera această pacoste!”

Cea mai mare ameninţare o resimt producătorii de oţel din celelalte pieţe, supraductia din China fiind cu mult peste cererea existenţa în acest moment la nivel global, relatează Hurriyet Daily News.

Gigantul e în pierdere

Producţia de oţel a Chinei a ajuns să depăşească producţia combinată a celorlalţi patru mari producători de oţel din lume: Japonia, India, Statele Unite şi Rusia, iar economiştii Camerei de Comerţ a UE atrag atenţia că în industria de aluminiu fluxul negativ de numerar a depăşit deja 60%.

La fel, în numai doi ani, producţia de ciment din China a egalat cantităţile produse de-a lungul întregului secol XX în Statele Unite. "China nu a mai rămas fidelă încercărilor pe care le-a făcut în ultimul deceniu pentru a rezolva problema supraproducţiei", a menţionat preşedintele Camerei, Joerg Wuttke.

Oficialii de la Bruxelles au lansat noi acuzaţii privind politică de dumping practicată de China la oţelul livrat în Europa, producătorii din UE şi Asia fiind cei mai afectaţi de prăbuşirea preţului generată în urmă importurilor de oţel ieftin din China. "Supracapacitatea de producţie a fost o pacoste întreţinută pentru mulţi ani în peisajul industrial al Chinei, iar aceasta afectează zeci de industrii în prezent, provocând daune imense în economia globală şi în creşterea economică din China", arată raportul Camerei de Comerţ a UE.

Competiţie neloială

Problema a stârnit o mulţime de reacţii din partea statelor dezvoltate, care au reclamat faptul că Beijingul practică preţuri de dumping pe aceste pieţe.

China este responsabilă pentru jumătate din producţia de oţel a lumii, dar, odată cu încetinirea motoarelor economiei interne, cererea a scăzut într-un ritm alert, iar Beijingul a încercat să găsească noi pieţe de distribuţie în afară graniţelor.

Importurile de oţel din China pe piaţa europeană sunt subiectul unui nou dosar înaintat de oficialii EU către Organizaţia Mondială a Comerţului. "Nu putem permite o competiţie necinstită în care produsele de import ieftinite în mod artificial să ameninţe industria din interiorul Uniunii", a avertizat Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmström.

La începutul acestei luni, gigantul Arcellor Mittal, cu operaţiuni pe piaţa europeană şi pe cea din Asia, a acuzat China de provocarea unor pierderi de aproximativ 8 miliarde de dolari în cursul anului trecut, dar şi de periclitatea a mii de locuri de muncă în industria siderurgică.

În acelaşi timp însă, vânzarea oţelului la un preţ de dumping a ajuns să îi coste destul de mult şi pe reprezentanţii sectorului siderurgic din China, Beijingul anunţând că va reduce producţia de oţel cu 150 de milioane de tone în următorii 5 ani.

În ciuda promisiunilor făcute de oficalii chinezi de a rezolva problema supraproducţiei, experţii Camerei de Comerţ cred că intervenţiile Beijingului în favoarea creşterii consumului pe plan intern demonstrează că rolul asumat de Executivul Chinei a devenit o parte a problemei.

"Ca să realizeze o schimbare, guvernul Chinei trebui să manifeste dorinţa de a-şi schimbă atitudinea", arată experţii Camerei de Comerţ a Uniunii.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *