CSI / RusiaRăzboi

Surse: Putin a decis când vrea să anexeze teritoriile ucrainene cucerite

Președintele Rusiei, Vladimir Putin și consilierii săi de la Kremlin mizează pe organizarea referendumurilor de anexare a teritoriilor ocupate până la sfârșitul toamnei, relatează site-ul rusesc RBC, citând 5 surse familiare cu discuțiile.

Astfel, potrivit RBC, consilierii lui Putin s-au ghidat după faptul că, în funcție de situația militară, referendumurile ar putea avea loc „în viitorul apropiat sau îndepărtat”.

De asemenea, aceștia privesc luna septembrie ca o țintă apropiată pentru referendumuri, în timp ce luna noiembrie este văzută ca un obiectiv îndepărtat.

„Adică intervalul care începe de la 11 septembrie ca punct de referință (n.r. Rusia va organiza alegeri regionale în data respectivă) și se termină în jurul datelor de de 4-7 noiembrie”, a explicat una dintre surse.

Însă, sursele citate de jurnaliștii ruși spun că scenariul conform căruia referendumurile vor avea loc în septembrie nu va fi implementat cel mai probabil fiindcă militarii ruși nu au reușit să cucerească întreaga regiune Donețk.

În plus, contraofensiva declanșată luni de forțele ucrainene în Herson, intrată deja în a patra zi, înseamnă că Kremlinul ar putea fi nevoit să transfere în sudul Ucrainei trupe care altfel ar putea participa la acțiunile din Donețk.

Kremlinul ar fi tranșat problema anexării teritoriilor cucerite în Ucraina

Jurnaliștii de investigație de la Meduza scriau în a doua jumătate a lunii august, citând două surse de la Kremlin, că administrația prezidențială a lui Putin este indecisă cu privire la momentul anexării teritoriilor ucrainene cucerite.

Pe de-o parte, amânarea momentului ar însemna că forțele armate rusești ar putea cuceri mai multe teritorii ucrainene, conducerea de la Moscova considerând imperativă ocuparea întregului teritoriu al regiunii Donețk.

Vă amintim că pe 22 februarie, cu două zile înainte de declanșarea războiului în Ucraina, Vladimir Putin a recunoscut suveranitatea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei asupra întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk.

Forțele rusești au reușit să ocupe în întregime regiunea Lugansk la începutul lunii iulie, odată cu căderea orașului Lisciansk. Însă în Donețk, ocupanții ruși a reușit să cucerească doar în jur de 60% din teritoriul acestei regiuni.

Pe de cealaltă parte, consilierii lui Putin de la Kremlin se temeau că dacă organizarea referendumurilor de anexare va fi amânată prea mult rușii își vor da seama că ceva nu merge cum trebuie cu „operațiunea militară specială” declanșată pe 24 februarie.

Rusia vrea să anexeze toate teritoriile pe care le-a cucerit de la Ucraina

Tot jurnaliștii de investigație de la Meduza, un site interzis de autoritățile ruse la începutul lunii martie, dezvăluiau în urmă cu două luni că Kremlinul vrea să anexeze toate teritoriile ucrainene cucerite, nu doar așa-zisele republici populare Donețk și Lugansk.

Cu alte cuvinte, Rusia intenționează să anexeze și teritoriile cucerite din regiunile Herson și Zaporojie. Sursele citate joi de RBC afirmă însă că pretențiile teritoriale ale Moscovei s-ar fi extins între timp și asupra regiunii Harkov.

Încă din iunie, Kremlinul a început să caută propagandiști pentru posturile de „instructori politici” sau „ofițeri politici” care vor lucra în teritoriile ucrainene ocupate de trupele ruse, activitățile de recrutare intensificându-se puternic în urmă cu două luni.

Mai mulți strategi politici le-au spus jurnaliștilor de la Meduza sub condiția anonimității că au primit deja oferte să lucreze ca „comisari politici” în teritoriile ucrainene ocupate, oferindu-li-se funcții de adjuncți ai șefilor de orașe.

Aceștia ar urma „să supravegheze politica, viața publică, mass-media, pregătirile pentru referendumuri. Chiar și programele sociale”, a explicat unul dintre cei intervievați.

Deși toți liderii instalați de ruși în teritoriile ocupate au vorbit la un moment dat de referendumuri de alipire la Rusia, autoritățile de ocupație din Zaporojie, regiune aflată în sud-estul Ucrainei, au fost primele care au anunțat oficial pe 9 august că vor organiza cu siguranță un astfel de vot.

Liderul instalat de ruși în regiune, cel care a făcut anunțul, nu a precizat însă o dată exactă pentru organizarea referendumului.

Sursa: Hotnews.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *