Tactica Kremlinului pentru alegerile prezidențiale din 2024. Cum va fi poziționat liderul suprem în povestea vândută rușilor
Războiul provocat de Putin în Ucraina s-a transformat într-un eșec total pentru Moscova și armata rusă.
Acum, când trupele ruse par să fi început o nouă ofensivă, noua strategie a Kremlinului ”a transpirat” în public: administrația Putin a formulat ”liniile directoare ideologice” pentru alegerile prezidențiale din 2024, potrivit cărora actualul lider rus va fi poziționat ca un ”apărător al valorilor tradiționale”.
Informațiile au apărut în publicația independentă Meduza, un site de știri rusesc cu sediul în Letonia, citând surse apropiate Kremlinului, scrie Yahoo News.
”Potrivit administrației prezidențiale, la următoarele alegeri, Vladimir Putin va fi poziționat în primul rând ca un ”apărător al valorilor tradiționale”. În plus, ideologii de la Kremlin intenționează să se bazeze pe retorica ”superiorității morale” a Rusiei față de alte țări”, a anunțat sursa citată.
O sursă apropiată Kremlinului a precizat că ”ideologia izolaționistă conservatoare” pentru noua campanie prezidențială ”a început să fie pusă în aplicare” înainte de începerea invaziei la scară largă, la sfârșitul anului 2021.
La acea vreme, Kremlinul a susținut că tema ”conservatorismului anti-occidental” ar trebui să înlocuiască treptat promovarea ideilor despre ”lumea rusă” în retorica oficialilor și a propagandiștilor. Alegătorii ar fi trebuit să fie atrași cu imaginea Rusiei ca ”stat în sine”, care păstrează tradițiile și interacționează relativ puțin cu lumea exterioară.
Acum, aceste evoluții au fost ajustate: tema ”lumii rusești”, din care se presupune că fac parte multe țări din fosta URSS, ar trebui să devină parte a conceptului de ”stat în sine”.
Potrivit unor surse, unul dintre fundamentele ideologice ale campaniei vor fi evoluțiile proiectului ”ADN-ul Rusiei”. Blocul politic de la Kremlin lucrează la acest proiect, menit să studieze ”viziunea rusă asupra lumii”, împreună cu societatea educațională.
Organizatorii proiectului nu explică în mod clar ce este ”viziunea rusă asupra lumii”. Postul de știri presupune, pe baza declarațiilor ideologilor, că este vorba de anumite ”constante valorice” care au fost ”inerente” Rusiei de-a lungul istoriei sale. Printre aceste ”constante” se numără ”comunitatea, simțul datoriei și al scopului, stabilitatea existențială și prioritatea intangibilului asupra mercantilului”.
Astfel, în cadrul unui seminar închis în care s-a discutat despre campania prezidențială, s-a stabilit, de asemenea, că Putin ar trebui să își depășească propriile rezultate din 2018, când a obținut 76,69% din voturi cu o prezență la vot de 67,54% (la alegerile din 2012, aceste cifre au fost de 63,6% din voturi cu o prezență la vot de 65,34%).
Putin a devenit prima persoană din stat în 1999, când Boris Elțîn l-a numit președinte interimar al Federației Ruse. Putin a preluat definitiv funcția de șef al statului în martie 2000. A fost reales în 2004, 2012 și 2018.
Sursa: Ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
O sa le vanda gogos igoale !