Actualitate

Tariful de procurare a gazelor crește până la 646 USD. Sturza: Maia Sandu este președinte, parlamentar, premier, tot, iar părerile și acțiunile oamenilor mai puțin contează

„Prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz” a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 de USD pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare. Majorarea acestuia, în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie, se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului”, este arătat în comunicatul Moldovagaz.

Astăzi, însă, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a confirmat printr-un briefing faptul că Moldovagaz examinează opțiunea majorării tarifelor la gazul natural pentru consumatorii finali. Mai mult, acesta a precizat că noile tarife la gaz, majorate, se vor aplica din 1 februarie și că deocamdată nu se știe exact cu cât vor crește prețurile pentru gazul natural.

De asemenea,  Spînu a ținut să precizeze că Guvernul deocamdată nu are gândit un mecanism de suport al cetățenilor în cazul majorării tarifelor pentru energia electrică, în conformitate cu solicitarea depusă de compania Premier Energy.

Când Maia Sandu e Parlament și Guvern, Andrei Spînu nu mai poate domina?

La finele anului trecut, ex-premierul Ion Sturza declarat prompt că în Republica Moldova, Maia Sandu este președinte, parlamentar, premier, ministru de externe, ministru al justiției și tot așa mai departe, iar părerea și acțiunile la restul oamenilor mai puțin contează. Astfel, dacă ar fi să mergem după logica fostului premier, anume Maia Sandu este cea care poartă vină pentru aceste majorări esențiale din ultima perioadă, ea fiind și cea care a condus celula de criză creată în noiembrie anul trecut, în contextul negocierilor cu Gazprom, conform aceluiași

„Celula de criză a fost condusă de Maia Sandu și s-a descurcat foarte bine…”, a menționat Ion Sturza în cadrul unei emisiuni de la ProTV Chișinău.

Vă reamintim că, la data de 29 octombrie, anul trecut, S.A. Moldovagaz și Gazprom au semnat contractul de achiziție și livrare a gazului pentru o perioadă de 5 ani. În același timp, contractul și formula de calcul a prețului nu au fost făcute publice nici până în ziua de astăzi fiind invocat secretul comercial.

Sursa: sinteza.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *