Actualitate

Tășuleasa Social repară o parte din natura pe care noi o distrugem

Acum 15 ani, românul Alin Uhlmann-Ușeriu a inițiat un proiect social în speranța salvării mediului din România prin voluntariat. Proprietarul asociației „Tășuleasa Social” este convins că voluntariatul și implicarea civică este o forță foarte mare. „Fiecare cetățean este dator să facă pentru societate o donație și pe urmă are dreptul să ceară ceva de la aceasta”, ne-a spus Alin de nenumărate ori.

„În țara Tășuleasa, unde am început lupta cu cel mai mare inamic a naturii – omul, am găsit o seamă de valori cu care ne-am identifica și, la un moment dat, a apărut necesitatea să luptăm pentru ele”, a declarat Alin.

Tășuleasa Social are câteva direcții de dezvoltare pe care echipa încearcă să le urmărească și să le susțină pe toate la același nivel. Una dintre acestea este identificarea și rezolvarea problemelor de mediu. Orice catastrofă de mediu, indiferent că este naturală sau este provocată de mâna omului aduce o catastrofă socială după sine. „În ultimii 15-20 de ani au apărut inundații anume în locurile unde se despădurește masiv. În România mai degrabă se scot popii ca să plouă sau să oprească ploaia, decât să se ia măsuri de prevenire a acestor catastrofe”, a afirmat inițiatorul proiectului.

Împăduriri masive cu voluntarii

Alin este de părere că ambele pot fi gestionate mai bine dacă există educație civică pe care încearcă Tășuleasa să o scoată în evidență. Pentru a încerca să repare greșelile oamenilor care tăiau masiv din pădure, Tășuleasa Social a început să planteze copaci în zonele afectate. „Pentru început am plantat pe unul din traseele Munților Călimani, unde chiar și autoritățile erau îngrozite despre abuzul făcut de oameni. Am plantat un hectar și jumătate timp de trei zile, iar acum sunt tăiate trei sute de hectare în jurul aceluia. Dar acesta a fost doar începutul”, a spus Alin.

Chiar dacă a fost destul de greu și au apărut dușmani, acum Tășuleasa Social împreună cu voluntarii au plantat aproape o jumătate de milion de puieți, ceea ce înseamnă foarte multe hectare. La ultima împădurire care a fost realizată de Tășuleasa în martie 2015, au fost plantați timp de doar o zi 10 hectare de arbori de către 1500 de oameni din peste 20 de localități din întreaga țară, oameni simpli care au susținut inițiativa organizației.

„În 11 ani, cât facem împăduririle, a crescut rezonanța acțiunilor noastre și mult mai mulți oameni au aflat de dezastrul în care trăim, căci ne privește pe noi toți”, a declarat Alin.

20 de mii 400 de copii = 42.500 de copaci

Una din activitățile sociale ale organizației a fost susținerea copiilor din zonă cu daruri de Crăciun.

Dacă pentru start, organizația a reușit să adune cadouri pentru 115 copii cu ajutorul oamenilor simpli, anul trecut de sărbătorile de iarnă, 20 de mii 400 de copii au primit cadouri, care au fost împărțiți de 1500 de voluntari într-o singură zi. „Ulterior pe acești copii ca mulțumire, i-am rugat să planteze un copac pentru cadoul primit. Ca răspuns, copiii au fost receptivi și s-au mobilizat pentru plantare. Într-o singură zi, împreună cu acești copii am plantat 42 de mii 500 de copaci. Am reușit să transformăm o acțiune socială într-una de educație și de mediu foarte importantă”, a subliniat Alin.

Florea Gheorghe Sebastian, unul din participanți la tabără, a spus că a rămas impresionat de modul în care este organizată asociația. „Este interesant ce structură internă și bine pusă la punct au. Optează pentru un mediu ecologic foarte bun prin utilizarea stației de epurare și panourile solare. De asemenea ajută și la dezvoltarea zonei, pentru că își fac cumpărături la localnici”, a declarat tânărul din Piatra Neamț

Școala de Mers pe Munte

În perioada 15 august -13 septembrie, la Tășuleasa Social a avut loc Școala de Mers pe Munte. Un proiect care dorește să atragă cât mai mulți oameni în turismul montan. 300 de participanți atât din România, cât și din Republica Moldova au participat la sesiuni de instruire a drumețiilor montane și responsabilitate în sânul naturii. Până acum, Școala de mers pe munte a instruit deja nouă grupe, iar participanții s-au întors cu emoții pozitive, vrăjiți parcă de puterea muntelui. Acest lucru se datorează trainerilor experimentați, care își fac treaba foarte profesionist, dar și echipamentelor de foarte bună calitate care le sunt puse la dispoziție.


Primul popas din timpul drumețiilor montane din Munții Călimani

Managerul de proiect, Iulian Gabor ne-a povestit despre importanța Școlii de mers pe munte. „La momentul actual noi credem că fiecare persoană a asimilat majoritatea informațiilor prezentate la cursurile de la Tășuleasa Social legate de drumeție montană și că au înțeles cât de important este să practicăm un turism responsabil și sustenabil. Mai mult ca atât, considerăm că aceste persoane conștientizează mult mai bine situația pădurilor din Romania și că vor amenda unele lucruri pe care le vor vedea în viitoarele drumeții. După terminarea proiectului sperăm ca bagajul de cunoștințe și valorile pe care Tășuleasa Social le-a oferit, vor fi descărcate în societatea unde fiecare persoană se întoarce, a afirmat managerul de proiect.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *