Ultima oră

(TERORIȘTII RUȘI AU DOBORÂT UN AVION MALAEZIAN / VIDEO) Printre pasagerii decedați erau 3 nou-născuți. Cutiile negre ale avionului doborât în Ucraina, ÎN MÂINILE celor de la FSB

(UPDATE 16.25) Organizația polițienească internațională Interpol, cu sediul în Franța, și-a oferit vineri ajutorul în ancheta asupra prăbușirii avionului Malaysia Airlines în estul Ucrainei, tragedie soldată cu aproape 300 de morți, relatează AFP.

(UPDATE 15.45) Politicianul olandez şi reprezentantul organului legislativ suprem din Olanda, Willem Witteveen, a murit în urma prăbuşirii avionului companiei aeriene "Malaysia Airlines", în estul Ucrainei. Acesta se afla în aeronava respectivă împreună cu soția și fiica sa. 

(UPDATE 15.25) Consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gherașcenko declară, făcând referire la informații ale serviciilor secrete de la Kiev, că rebelii ar fi reușit în noaptea de joi spre vineri să transporte în Rusia sistemul de rachete Buk-M1, cu care ar fi doborât în ajun un avion malaezian de pasageri, cu 298 de persoane la bord, în estul Ucrainei.

Potrivit acestuia, ‘teroristul internațional Strelkov alias Ghirkin s-a deplasat în cursul nopții personal la Snejnoe (localitate în apropiere de care a căzut avionul) pentru a prelua sub control situația cu avionul doborât’. ‘Conform celor mai recente informații ale serviciilor noastre speciale, cutiile negre găsite de teroriști vor fi predate astăzi ‘patronilor’ lor din FSB la un punct de trecere a graniței din zona Lugansk’, mai susține Gherașcenko.

(UPDATE 14.00) La bordul avionului malaezian Boeing-777, prăbuşit joi în estul Ucrainei, se aflau 85 de copii, a indicat vineri delegatul rus pentru drepturile copilului Pavel Astahov. "85 de copii, inclusiv trei nou-născuţi, se găseau în avionul Boeing malaezian", a afirmat Astahov.

(UPDATE 12.20) În Olanda drapele naționale sunt arborate în bernă într-o zi de doliu pentru numeroșii olandezii uciși în catastrofa aeriană din estul Ucrainei. Rude îndurerate ale victimelor prăbușirii cursei Malaysia Airlines s-au adunat la un hotel de la aeroportul Schiphol din Amsterdam, locul plecării cursei MH17 cu destinația Kuala Lumpur.

(UPDATE 12.10) Cinci belgieni și-au pierdut viața în urma prăbușirii joi în estul Ucrainei a avionului companiei Malaysia Airlines, a anunțat Ministerul belgian de Externe, în timp ce o listă dată publicității de compania aeriană anunțase patru victime cu cetățenie belgiană, transmite AFP.

(UPDATE 11.45) "Mă simt cutremurată. Am ajuns la aeroport după ce avionul decolase de pe aeroport. Simt că mi s-a dat a doua șansă mie și bebelușului meu, care urma să fie cu mine în acel avion", spune o femeie care trebuia să fie la bordul avionului doborât de teroriști, dar care a ratat zborul.

(UPDATE 11.34) Printre pasagerii avionului doborât în Ucraina se aflau mai mulţi oameni de ştiinţă, care urmau să participe la o conferinţă internaţională despre SIDA. Informaţia a fost confirmată de Societatea Internaţională pentru SIDA (IAS), citată de The Guardian.

(UPDATE 11.20) Echipele de intervenție trebuie să aibă ‘acces liber și sigur’ la locul unde avionul Malaysia Airlines, la bordul căruia se aflau cel puțin 154 de cetățeni olandezi, s-a prăbușit joi în estul Ucrainei, a declarat ministrul olandez de externe, Frans Timmermans, transmite Reuters.

(UPDATE 10.54) Potrivit datelor publicate în această dimineață, la ora 07.00, autoritățile au găsit deja 121 de cadavre, titrează pravda.com.ua. 

(UPDATE 10.35) Teoriștii promit reprezentanților OSCE că nu le vor bloca accesul către aeronava doborâtă, titrează pravda.com.ua.

(UPDATE 10.30) Autoritățile din Malaezia susțin că au trimit la Kiev, experți pentru a cerceta circumstanțele în care a fost doborât avionul în Ucraina.

(UPDATE 09.50) Presa ucraineană a publicat o declarație a așa-zisului "ministru de Interne" al "republicii Donetk", Igor Strelkov, care amintește că a avertizat că nimeni nu trebuie să zboare pe "cerul lor".

Initial, Strelkov a vorbit despre doua avioane ucrainene doborate in estul Ucrainei, un AN-26 si un SU-25

(UPDATE 09.38) Înregistrarea convorbirii telefonice dintre rusul Igor Bezler, conducătorul teroriștilor din detașamentul BES, cu coordonatorul său, Gheranin Vasilii Nicolaevici, colonel în Statul Major al Serviciului de Spionaj Militar al armatei ruse. Convorbirea a avut loc la puțin timp după prăbușirea avionului civil Boeing 777.

Înregistrarea audio a fost plasată și pe site-ul Securității Naționale a Ucrainei (SBU).

Prima parte
– Numai ce au doborât un avion. Detașamentul lui ”Minior”. A căzut lângă Enakievo.
– Piloții, unde sunt piloții?
– Au plecat să caute și să fotografieze avionul căzut. Iese fum…
– Cu câte minute în urmă?
– În jur de 30 de minute în urmă?

A doua parte

– Da, maior!
– Deci cei de la postul Cernuhin l-au doborât. Kazacii de la Cernuhino (localitate).
– Avionul s-a prăbușit în regiunea minei Petropavlovska. Am găsit primul mort, e civil.

A treia parte

– Ce-i acolo la voi?

– Sigur e avion de pasageri

– Este multă lume acolo?

– Da. Rămășițele au căzut în curțile oamenilor.

– Dar bordul de care este?

– Încă nu am stabilit, încă nu m-am apropiat. Eu doar mă uit acolo unde au început să apară primele cadavre. Acolo sunt bucăți din interior, fotolii, cadavre

– Ceva armament este?

– Absolut nimic, lucruri personale, echipament medical, prosoape, hârtie igienică.

– Documente sunt?

– Da, ale unui student indonezian, de la universitatea Thompson.

A patra parte

– Despre acest avion, doborât în regiunea raionului Snejnii –Torez. S-a dovedit a fi de pasageri.A cazut în raionul Grabovo. Acolo sunt o mulțimea de cadavre: femei și copii. Acum kazacii sunt acolo.
– La televizor transmit? Parcă se anunța despre AH-26, un cargo ucrainean, pe care spun că scrie ”Cursă malayesiană”. Ce cauta el pe teritoriul Ucrainei?
– Înseamnă că aducea spioni. Pentru ce să zboare… acum doar merge războiul?
– Am înțeles!

(UPDATE 09.33) Ucraina vorbeşte despre "doborâre" şi "act terorist" şi susţine că separatiştii proruşi au folosit un sistem antiaerian rusesc BUK, cu rachete sol-aer şi acuză Rusia de implicare în această tragedie, în timp ce separatiştii şi ruşii neagă orice implicare.

Separatiştii proruşi susţin că nu au armament capabil să atingă avioanele de linie, însă există relatări pe internet în care separatiştii se lăudau că au intrat în posesia unui BUK.

SBU, serviciul secret de la Kiev, a publicat o înregistrare în care un lider separatist relatează serviciilor secrete ruseşti cum au doborât un An-26 – avion militar de transport ucrainean. Ruşii îl informează că au doborât un avion civil de pasageri. Autenticitatea înregistrării nu poate fi verificată.

(UPDATE 09.20)

 
(UPDATE 09.00) Oamenii s-au adunat aseară în jurul orei 22.00 în fața ambasadei Olandei, țară care a pierdut 154 de cetățeni în urma tragediei. Oamenii depun flori în tăcere.

(UPDATE 08.51) Pasagerii care și-au pierdut viața, după ce aeronava în care erau a fost doborâtă de teroriștii din Ucraina erau: 154 olandezi, 27 australieni, 23 malaezienii, 11 indonezieni, 6 englezi, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi și un canadian.

(UPDATE 08.48) Printre pasagerii care au murit, 80 sunt copii, menționează CNN.


Potrivit agenţiei Interfax, avionul Boeing 777 decolase de la Amsterdam (Olanda) şi urma să ajungă la Kuala Lumpur (Malaysia).

Avionul s-a prăbuşit în estul Ucrainei, într-o zonă în care mai multe aeronave au fost atacate de către insurgenţi proruşi.

Agenţia Reuters nu poate confirma informaţiile furnizate de Interfax.


(Sistem de rachete sol-aer din dotarea armatei F. Ruse ce ar fi fost folosit pentru a dobor avionul malaysian)

"Rezistența informațională" anunță că forțele ucrainene care luptă în estul Ucraineni nu au în dotare sisteme de rachete sol-aer, spre deosebire de separatiști. 


(Teroriștii ruși s-au lăudat că au doborât un An-26)

Sursa: timpul.md, mediafax.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *