Actualitate

Tesla recheamă în service peste 2 milioane de vehicule

Tesla recheamă în service peste 2 milioane de vehicule pentru a repara sistemul de conducere autonomă. Rechemarea vine după o investigație de doi ani a Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi privind o serie de accidente, unele mortale.

Tesla recheamă în service peste 2 milioane de vehicule pentru a remedia un sistem defect care ar trebui să dea asigurări că șoferii sunt atenți atunci când folosesc Autopilotul, potrivit mediafax.

Documentele publicate miercuri de autoritățile de reglementare în domeniul siguranței din SUA spun că firma va trimite o actualizare de software pentru a remedia problemele, conform Associated Press.

Rechemarea vine după o investigație de doi ani a Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi privind o serie de accidente care au avut loc în timp ce sistemul Autopilot era în funcțiune. Unele au fost mortale.

Agenția spune că Autopilot poate fi inadecvat și „poate duce la o utilizare greșită a sistemului”.

Rechemarea vizează aproape toate vehiculele Tesla vândute în SUA și le include pe cele produse între 5 octombrie 2012 și 7 decembrie anul acesta.

Actualizarea software-ului include controale și alerte suplimentare „pentru a încuraja și mai mult șoferul să fie responsabil”.

Actualizarea software a fost trimisă marți anumitor vehicule afectate, iar restul o va primi la o dată ulterioară, se arată în documente.

Pilotul automat include funcții numite Autosteer și Traffic Aware Cruise Control, Autosteer fiind destinat utilizării pe autostrăzi. Se pare că actualizarea software-ului va limita locurile în care poate fi utilizat Autosteer.

“Dacă șoferul încearcă să activeze Autosteer atunci când condițiile nu sunt îndeplinite, funcția va avertiza șoferul că nu este disponibilă prin alerte vizuale și sonore, iar Autosteer nu se va activa”, se arată în documentele de rechemare.

Potrivit documentului, Tesla nu a fost de acord cu analiza agenției, dar a acceptat rechemarea în service a mașinilor, într-un efort de a rezolva investigația.

Specialiștii cer de ani de zile o reglementare mai strictă a sistemului de monitorizare a șoferului, care detectează în principal dacă șoferul are mâinile pe volan.

Autopilotul poate vira, accelera și frâna automat pe banda sa, dar este un sistem de asistență pentru șofer și nu poate conduce singur.

Teste independente au constatat că sistemul de monitorizare este ușor de păcălit, atât de mult încât șoferii au fost prinși în timp ce conduceau în stare de ebrietate sau chiar stând pe bancheta din spate.

Tesla precizează că Autopilot și un sistem mai sofisticat Full Self Driving nu pot conduce în mod autonom și sunt menite să ajute șoferii care trebuie să fie gata să intervină în orice moment. Sistemul Full Self Driving este testat de către proprietarii Tesla pe drumurile publice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *