CSI / Rusia

(The Guardian) Rusia și-a pierdut imperiul și înca nu și-a găsit locul în lume

Conceptul este total aiuritor, pentru că dacă ar fi aplicat peste tot în lume, atunci Marea Britanie ar trebui acum să lupte pentru refacerea imperiului său din America de Nord, Spania şi Portugalia să trimită armatele în America Latină, iar China să declare protectorate chineze toate cartierele chinezeşti din metropolele SUA.

Istoricul britanic şi jurnalistul Timothy Garton Ash scrie în ”The Guardian” că „Rusia şi-a pierdut imperiul şi încă nu şi-a găsit locul în lume. Doar ruşii pot decide cum va fi acest nou loc şi de cât timp va fi nevoie” – spune Ash. Expresia „a pierdut imperiul şi nu a putut găsi locul său în lume” a fost iniţial folosită pentru a descrie sfârşitul Imperiului Britanic de către fostul secretar de stat american. „Britanicii ştiu foarte bine cât de dificil este să rămâi fără imperiu, şi cât de greu este să găseşti un nou sens. Unii, poate, vor spune că Marea Britanie nici până astăzi nu şi-a găsit noul loc în lume” – scrie autorul.

Imperiul Britanic s-a dezintegrat lent, timp de douăzeci de ani, în timp ce Uniunea Sovietică s-a prăbuşit în mai puţin de doi ani. Prăbuşirea imperiului URSS ar fi fost impresionantă dacă nu ar fi cauzat confuzie şi furie multor ruşi. Iar în regimul lui Putin această reacţie a atins proporţii alarmante. „Acum, lumea îşi pune întrebarea: cum putem continua să construim dialogul cu Rusia? Cea mai mare greşeală este făcută de cei care în Europa îşi spun Putinversteher (cei care îl înţeleg pe Putin) – şi care îl confundă pe preşedintele rus cu poporul rus” – spune Garton Ash.

Cel mai adesea această eroare este făcută de germani.

„Scriitorul rus, Vladimir Voinovich mi-a relatat o poveste amuzantă. Într-o zi el lua cina cu un bancher german, care vorbea cu extremă compătimire despre Rusia, despre cât de rănită este această ţară, în mod constant invadată – de mongoli, polonezi, francezi şi în cele din urmă de germani. Ar trebui să avem înţelegere pentru sărmana ţară. Voinovich nu a rezistat şi a replicat: „Atunci de ce este atât de mare?”.

Voinovich este un reprezentant îndrăzneţ al „Celeilalte Rusii”. El a criticat anexarea Crimeei şi războiul din estul Ucrainei… El crede că Rusia are nevoie de o revoluţie, dar nu una sângeroasă ca cea ucraineană (Maidan), ci de o revoluţie în mintea oamenilor. Responsabil pentru ce se întâmplă în Rusia şi Ucraina nu este doar Putin, ci societatea rusă în ansamblu, pentru că ea permite preşedintelui să facă orice vrea acesta.

„Cealaltă Rusie există cu adevărat. Este şi politicianul de opoziţie Boris Nemţov, şi oamenii care aduc flori la locul asasinării lui, pe care ei deja îl numesc „podul Nemţov”. Dacă mulţi ruşi s-au speriat de această crimă, alţi oameni în Rusia au devenit mai curajoşi şi au dublat rezistenţă la regim. Opozantul Alexei Navalnîi l-a acuzat direct pe Putin de crimă, „- spune Garton Ash. Alţi reprezentanţi ai „Celeilalte Rusii”: activiştii care au planificat marşul pentru pace şi libertate; Lena Nemirovskaia, şeful Şcolii de Ştiinţe Politice din Moscova; Pavel Durov, fondatorul reţelei sociale ruse Vkontakte, care a trebuit să părăsească ţară; Mihail Hodorkovski, fostul deţinut politic şi alţii.

Când Thomas Mann a fugit în Statele Unite de regimul nazist, el a spus: „Acolo unde sunt eu este Germania”. Toţi oamenii enumeraţi mai sus au dreptul să spună: „Unde sunt eu, acolo este Rusia”. Dar atunci când Hodorkovski a declarat la un discurs al său la Londra: „Putin – nu este Rusia, Rusia – suntem noi”, cuvintele lui au fost mai degrabă o declaraţie retorică decât o reflectare a realităţii obiective, spune Garton Ash.

Germanii ştiu bine că, uneori, se întâmplă lucruri ciudate cu naţiunile, iar atunci când acestea se trezesc din „mahmureală” îşi dau seama despre grozăviile pe care le-au făcut.

„Decizia privind viitorul Rusiei, trasarea unei linii distinctive între naţiune şi imperiu, sunt imposibile fără dezvoltarea unui nou sistem de relaţii cu vecinii săi, cu care ţara vorbeşte aceeaşi limba şi împărtăşeşte repere istorice comune. Putin a denaturat conceptul de „Lumea Rusă „, dându-i o semnificaţie politică – „Dacă vorbeşti ruseşte, atunci faci parte din Rusia”. Dar acest lucru nu este aşa, iar vecinii din Rusie nu sunt de acord”- spune autorul. El subliniază că, în Elveţia locuiesc mulţi vorbitori nativi de limba germană, dar ei nu sunt parte din Germania.

La fel şi în cazul lumilor francofone, anglofone şi a hispanicilor. Acestea sunt strâns legate din punct de vedere economic, politic şi cultural, dar nu sunt parte a vreunui imperiu.

„Am mai multe rude în Canada decât în ​​Marea Britanie – spune Garton Ash – între ţările noastre există o relaţie specială – Aproape la fel că între Rusia şi Ucraina. Noi suntem literalmente o familie. Dar (şi acum calmez rudele mele din Canada) Londra nu este dornică să anexeze Toronto şi să facă din America de Nord pământ britanic”.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *