CSI / Rusia

(The Strategy Page) Exodul populației calificate ar putea ”încuraja” Kremlinul la noi cuceriri teritoriale

În combinaţie cu scăderea naturală a populaţiei, exodul de creiere ar putea împinge Rusia la înteţirea expansiunii teritoriale, consideră publicaţia.

Din momentul în care Rusia, în 2014, a început „să anexeze o parte din Ucraina”, aproape două milioane de oameni au părăsit această ţară. Mai mult de jumătate dintre cei care au plecat erau străini, care lucrau în Rusia şi îi ofereau cunoştinţe profesionale. Restul sunt ruşi cu o bună educaţie şi cu abilităţi similare occidentalilor. Cele două grupuri au plecat din dorinţa de a scapă de „un regim din ce în ce mai autoritar, intolerant şi dezastruos din punct de vedere economic”.

Aproximativ jumătate din cei care au plecat sunt înlocuiţi în prezent cu imigranţi mai puţin educaţi şi mai puţin calificaţi din Asia Centrală, Coreea de Nord, China şi Caucaz. Numărul acestor migranţii din est ar putea fi chiar mai mare, dacă între timp nu ar fi venit criză economică din Rusia, generată de sancţiunile occidentale şi prăbuşirea preţului petrolului. Pentru că guvernul rus pare determinat să-şi continue agenda agresivă anti-occidentală, „exodul” de ruşi cu înalta calificare va continuă, apreciază publicaţia.
În perioada sovietică, acest tip de migraţie era interzis, iar acum tot mai mulţi ruşi se tem că restricţiile privind liberă circulaţie ar putea fi reintroduse, pentru că altfel Rusia ar putea pierde un număr critic de forţă de muncă de înalta calificare necesară pentru funcţionarea economiei. Unele categorii ”profesionale”, de exemplu membrii forţelor armate şi ai ministerului de interne, au deja interdicţie de călătorie în străinătate (în special în ţările occidentale).

Timp de secole, Rusia a reprezentat o ameninţare demografică pentru populaţiile ţărilor vecine. Dar de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, populaţia Rusiei a scăzut cu 3%, de la 147 la 142,9 milioane de persoane.

„Populaţia în rapidă îmbătrânire a Rusiei nu doar că se reduce numeric, dar nici nu mai este potrivită pentru activităţi economice şi militare pe scară largă”. Un procent de 60% dintre ruşi sunt persoane în vârstă, copii şi persoane cu handicap. Din cele 20 de milioane de bărbaţi apţi de muncă, circa 1 milion se află în închisoare, 1 milion în forţele armate, 5 milioane sunt şomeri sau nu se pot angaja din cauza nivelului scăzut de educaţie sau a sănătăţii precare, 4 milioane sunt alcoolici cronici şi 1 milion sunt dependenţi de consumul de droguri.

Că şi în trecut, Guvernul Rusiei pare hotărât să rezolve problemele sale demografice pe calea cuceririlor teritoriale, însă mulţi dintre vecinii săi încearcă să reziste.

sursa: paginaderusia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *