CSI / Rusia

(The Telegraph) În faţa Rusiei, Europa e aproape dezarmată, americanii sunt departe

În 2014, numărul de tancuri americane a ajuns la ZERO şi abia începând cu acest an armata SUA a început din nou să trimită în Europa maşinile sale de război (câteva bucăţi).

Cei mai mulţi oameni cred eronat că, în caz de urgenţă, o superputere cum este SUA este capabilă în termen scurt să crească substanţial prezenţa trupelor grele pe continentul european, scrie The Telegraph.

Potrivit fostului comandant suprem adjunct al forţelor NATO, generalul Richard Shirreff, SUA are nevoie de şase luni până la un an pentru transferul în Europa a unei singure divizii de blindate. Între timp, „majoritatea celor 2.300 de tancuri ruseşti sunt deja în imediată apropiere a frontierelor europene”, scrie ziarul.

Epoca în care Marea Britanie putea scoate pe câmpul de lupta sute de vehicule blindate a apus demult. Pentru comparaţie, în vara anului trecut, în rândurile forţelor armate britanice, mai existau doar 36 de tancuri. Situaţia pe mare şi în aer este un pic mai bună. Dar în unităţile care nu au fost desfiinţate există o lipsa acută de piese de schimb şi personal instruit.

În Spania, din cele 39 avioane de vânătoare Typhoon ale forţelor armate spaniole, doar 6 sunt gata pentru misiuni de lupta.

În Germania, doar 42 din 109 de aparate Typhoon sunt capabile să apere spaţiul aerian al ţării.

Motivul pentru dezarmarea în masă a forţelor NATO este că alianţa a exclus posibilitatea unui război la scară largă între ţările europene. Scopul trupelor NATO a fost redus strict la contracararea teroriştilor şi a mişcărilor rebele.

Rusia a mers pe altă cale. După încheierea Războiului Rece, Kremlinul a fost nevoit să înceapă procesul de dezarmare, dar în principal din cauza problemelor economice. În ultimii zece ani însă, Rusia a crescut semnificativ armata, iar generalii ruşi îşi antrenau trupele pentru posibilitatea unui război. Evenimentele din Georgia în 2008 şi din Ucraina – sunt războaiele pentru care Putin s-a pregătit temeinic.

În cazul în care Rusia atacă una dintre ţările membre NATO, cum ar fi Estonia, forţele combinate ale alianţei probabil că nu vor fi în măsură să respingă atacul sau, pur şi simplu, nu vor ajunge la timp.

În acest caz, liderii NATO se vor confruntă cu o dilema chinuitoare: fie să folosească armele nucleare că să oprească Rusia, fie să permită Moscovei să ocupe una dintre ţările aliate şi să asiste la distrugerea NATO.

sursa. paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *