Actualitate

(The Wall Street Journal) Posibilele ţinte ale lui Putin, după anexarea regiunii Crimeea

Aproximativ 50.000 de militari ruşi s-ar afla la graniţa de est a Ucrainei şi încă 25.000 aflaţi pe teritoriul peninsulei Crimeea, inclusiv forţe speciale de elită. Spre sud-vest, în regiunea separatistă Transnistria, prezenţei permanente de 1.500 de soldaţi ruşi i s-au mai adăugat încă 800 de comando-uri, potrivit oficialilor ucrainenei citaţi de publicaţia „The Wall Street Journal”.

În total, Rusia ar fi mobilizat la graniţele Ucrainei aproximativ 100.000 de soldaţi pregătiţi pentru un eventual conflict armat, potrivit declaraţiilor lui Andrei Parubi, preşedintele Consiliului Naţional de Securitate ucrainean.

Putin ar putea lua în considerare şi Transnistria, enclavă cu aproximativ 500.000 de etnici ruşi. Această regiune şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în 1990, înainte de dizolvarea Uniunii Sovietice, devenit stat independent de facto, fără recunoaşterea internaţională. Trupele ruse au venit în Transnistria în 1992, pentru a restabili pacea tulburată de războiul cu Moldova, şi au rămas în regiune până în ziua de astăzi. La fel ca Osetia de Sud şi Abhazia, care au făcut parte din Georgia, Transnistria este un pion pe harta de joc a Rusiei care poate pune presiune Moldova.
Însă Moldova şi-a manifestat deschis dorinţa de a se apropia de Occident, ignorând avertismentele repetate ale Moscovei. Astfel, în loc să se alăture Uniunii Euroasiatice conduse de Rusia, Moldova a semnat în noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în ciuda unui embargo comercial impus de autorităţile ruse.Totuşi, Chişinăul crede că are motive să se teamă că scenariul ucrainean se va repeta pe teritoriul Moldovei.
Transnistria a mers mai departe şi a cerut Rusiei să o integreze, rusofonii fiind încurajaţi de evenimentele din Crimeea. Federaţia Rusă nu a dat curs cererilor transnistrenilor, cel puţin până în prezent, dar a organizat exerciţii militare în regiune la sfârşitul săptămânii trecute, notează „The Wall Street”.

O altă enclavă din Moldova, Găgăuzia (sud-vestul Republicii), şi-a manifestat de asemenea dorinţa de a-şi asuma independenţa în cazul în care Moldova va adera la Uniunea Europeană. Nu mai puţin important este şi Odesa, cel mai mare oraş-port din Ucraina, aflat la aproape 500 de kilometri de Crimeea.

Rusia are capacitatea, în toate aceste cazuri, să folosească forţa pentru a-şi revendica aceste regiuni din spaţiul exsovietic, având deja mobilizate trupe în puncte strategice, subliniază „The Wall Street Journal”.

sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *