Timpul local: Soroca, Rezina, Orhei, Căușeni, Cimișlia
La invitația lui Petre Emanoil Neagu, președinte al Consiliului Județean Buzău, Mihai Mâțu, președinte al Raionului Soroca, și domnul Victor Său, primar al orașului Soroca, însoțiți de către Stela Zabrian, secretar al Consiliului Raional, Grigore Bucătaru, șef al secției Cultură și Turism Soroca, Marcel Bușan, secretar al consiliului orășenesc, și Baș Vasile, consilier orășenesc, au participat la celebrarea a 100 de ani a Armatei a 2-a la Buzău, Romania. Sute de militari au fost mobilizaţi în cea mai amplă desfăşurare de forţe din ultimii zeci de ani, iar oficialitățile, oaspeții și buzoienii au privit defilarea blindatelor, tancurilor şi a elicopterelor. Militarii buzoieni şi-au pus uniformele de paradă şi au impresionat cu cea mai frumoasă defilare din ultimii 50 de ani. Au lăsat să fie admirate cele mai noi arme din dotare, de la tancurile Bizon până la blindatele Pirania şi avioanele IAR 99 Şoim. La sol, sute de militari din trupele de cercetaşi, operaţiuni speciale şi vânători de munte şi-au demonstrat abilităţile în faţa mulţimii adunate. Festivităţile dedicate Centenarului Armatei a doua s-au încheiat cu un foc de artificii, urmat de retragerea militarilor cu torţe.
Rezina
Pe 31 august, limba română a fost cinstită la Rezina lângă bustul lui Mihai Eminescu. Organizată și desfășurată de către Biblioteca Publică „Mihai Eminescu” din oraș, sărbătoarea a marcat și începutul Festivalului Național al Cărții și Lecturii (FNCL), fiind deschisă de către Arcadie Mușinschi, vicepreședintele raionului în probleme juridico-sociale. El a făcut o incursiune în istoria sărbătorii, amintind de 31 august 1989, când toată suflarea românească era cu ochii pe ședința Sovietului Suprem al RSSM, unde se discuta despre statutul limbii noastre. „Au trecut 27 de ani de atunci și eu consider că în răstimp cele mai mari succese le-am făcut anume pe tărâm lingvistic, 31 august 1989 fiind primul pas spre independența noastră”, a spus dl Mușinschi, îndemnându-și compatrioții „să păstrăm și să dezvoltăm limba pe care o vorbim”. A urmat un cuvânt de felicitare al dlui Simion Tatarov, primarul or. Rezina. Programul evenimentului a inclus un spectacol literar-muzical, prezentat de către Corul „Doina Nistrului” și copilașii de la Tabăra de Vară de Lectură și Agrement, care funcționează de câțiva ani la BP „Mihai Eminescu”, manifestarea culminând cu o depunere de flori la bustul Luceafărului poeziei noastre, Mihai Eminescu.
Orhei
Experții Fundației Senior Experten Service, din Germania, au avut consultații cu președintele Raionului Orhei, Tudor Golub, și directorul Colegiului de Medicină din Orhei, Nelea Globu. Scopul vizitei l-a constituit elaborarea unui Proiect care prevede renovarea și amenajarea fostei cantine a Colegiului de Medicină, într-un bloc de studii ce prevede cinci săli de clasă – laborator, o sală de festivități și o mini sală de sport. Astfel, urmează ca Secția construcții, gospodărie comunală și drumuri din cadrul Consiliului Raional Orhei, să ofere asistență metodologică și practică întru realizarea acestei idei de proiect.
Căușeni
Delegația raionului Căușeni a fost cea mai numeroasă la Festivalul Strugurelui din orașul Cimișlia, fiind reprezentată de trei întreprinderi viticole din teritoriu la care au ocupat locurile de frunte la toate nominalizările concursurilor desfășurate în cadrul festivalului. Viticultorii raionului s-au ales cu cinci Cupe, inclusiv două de Aur, trei de Argint, două Medalii de Aur și șase Diplome de gradul I și II. Cei mai mulți admiratori și cumpărători a întrunit Gospodăria Țărănească Cebotari Rodion, primăria Hagimus, care a prezentat expoziția celor mai diversificate soiuri cu o gamă largă și rară de struguri aromatici, iar strugurele – gigant cu o greutate de aproape patru kilograme, cultivat în această gospodărie și menționat cu Cupa și Medalia de Aur, a fost vândut prin licitație la un preț foarte înalt, majorând bugetul gospodarului cu 2300 lei.
Cimișlia
Pe 25 august curent, aflat în vizită în Republica Moldova, premierul român Dacian Cioloș, împreună cu prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, a vizitat satul Selemet și a participat la redeschiderea grădiniței „Luminița” din localitate, renovată din fondurile oferite de Guvernul României. Prim-ministrul român a menționat că a ținut să vadă personal rezultatul asistenței acordate de statul român. Pentru lucrările de reparare a grădiniței din satul Selemet au fost alocate circa 2 milioane de lei, dintre care circa 400 mii fiind contribuția Consiliului sătesc Selemet. Datorită acestei asistențe a fost schimbat integral acoperișul, a fost termoizolată și finisată fațada clădirii, au fost schimbate parțial ferestrele, iar în curte au fost făcute lucrări de pavare și amenajare a teritoriului. Totodată, instituția a fost dotată cu mobilier nou. Condițiile moderne create au permis atât îmbunătățirea programului de studii, cât și mărirea numărului de grupe de copii.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!