Timpul Local

Timpul Local: Transnistria, Comrat, Cahul

Transnistria

În cadrul proiectului vor fi create cinci echipe mobile ce vor oferi ajutor pentru 125 de familii în care sunt educați copiii cu dizabilități din raioanele din stânga Nistrului și din regiunea găgăuză.

Autoritățile locale din stânga Nistrului, dar și cele de pe malul drept au capacități limitate în ceea ce privește crearea și menținerea unor servicii sociale destinate copiilor cu dizabilități și prevenirii instituționalizării lor, a menționat managerul proiectului, Marcela Dilion. Chiar dacă au fost create centre care acordă servicii sociale în unele raioane, acestea nu au putut fi păstrate, din lipsă de capacități și de resurse, a explicat aceasta.

Proiectul va fi implementat în cinci regiuni: Căușeni, Ștefan-Vodă, regiunea găgăuză, Slobozia și Grigoriopol. Aici vor fi create echipe mobile formate din specialiști pregătiți să lucreze cu acei copii care au dizabilități, dar și cu familiile acestora. Echipele vor fi formate din psihologi, asistenți sociali și kinetoterapeuți. De asemenea, la Grigoriopol va fi instituit un centru de zi care să le ofere servicii sociale persoanelor cu dizabilități.

Proiectul se va derula până la 31 martie 2018, fiind finanțat de Uniunea Europeană, care a alocat în acest scop 560 de mii de euro.

Radiochisinau.md

Comrat

Primăria municipiului Comrat va introduce plata compensațiilor pentru căldură, în locul alocării lemnelor de foc pentru cetățeni.

Potrivit primarului Serghei Anastasov, autoritățile de la Comrat, cu timpul, planifică în sezonul de încălzire să ajute nu doar locuitorii care-și încălzesc casele cu sobe, dar și pe cei care încălzesc cu gaz.

„Persoanele în vârstă care folosesc sisteme de încălzire cu gaz, de asemenea, doresc căldură. De aceea, cu timpul, vom încerca să alocăm ajutor sub formă de bani, nu sub formă de lemne. Vom tăia doar copacii uscați din oraș și vom aloca lemne de foc pentru persoanele cu dizabilități sau păturile social-vulnerabile. Putem oferi lemne doar pentru aproximativ 70 de persoane”, a spus Serghei Anastasov.

„Cetățenii vor hotărî de sine stătător cum să utilizeze acești bani – vor achita facturile pentru gaz sau vor cumpăra lemne de foc”, a spus primarul de Comrat.

Reforma propusă de administrația publică locală va oferi suport și asistență pentru aproximativ 400 de locuitori ai orașului.

Gagauzinfo.md

Cahul

Moldova are prima rezervație a biosferei. Ea va fi creată prin extinderea rezervației științifice „Prutul de Jos”, luată sub protecția statului în 1991, și va avea o suprafață de peste 14 700 ha. De asemenea, aceasta va include nouă localități din raionul Cahul – Crihana Veche, Manta, Vadul lui Isac, Colibași, Brânza, Văleni, Slobozia Mare, Câșlița-Prut, Giurgiulești, precum și Ocolul Silvic Slobozia. O decizie în acest sens a fost luată la Guvern, pe 18 ianuarie 2017. Documentul urmează a fi transmis Parlamentului pentru examinare.

Rezervaţia este creată în cadrul proiectului transfrontalier România-Ucraina-Republica Moldova, finanţat de Uniunea Europeană. Aceasta va contribui la reducerea pierderilor de biodiversitate și la îmbunătățirea nivelului de trai al populației, prin crearea de noi locuri de muncă, modernizarea infrastructurii și dezvoltarea socio-economică a regiunii.

Ecopresa.md
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *