Tinerii au nevoie de oportunităţi şi nu de subvenţii sau gratuităţi
Ce înseamnă Tinerii pentru Moldova?
Totul a pornit de la o serie de acţiuni de caritate în cadrul cărora am participat în calitate de voluntar. Inspirată de succesul acestora, am decis împreună cu un grup de prieteni să desfăşurăm din propria iniţiativă un mini proiect în una din instituţiile de învăţământ din nordul Republicii Moldova. Astfel a fost pusă baza ONG-ului „Tinerii pentru Moldova”. Acum acesta este un ONG pentru tineri, a cărui activitate este susţinerea tinerilor, în special prin trening-uri şi consultanţă gratuită. Desigur, am păstrat buna tradiţie să organizăm acţiuni de caritate, în special pentru case de copii.
De ce anume pentru Moldova? Nu foarte mulţi tineri au şansa să ajungă în Marea Britanie, dar şi mai puţini din cei ajunşi se decid să se întoarcă. Care a fost motivaţia ta pentru a te întoarce?
Mă consider o persoană norocoasă pentru că am reuşit să plec la studii în Marea Britanie. Astăzi, doritorii de a pleca la studii peste hotare au la dispoziţie toate informaţiile necesare, inclusiv burse de studii din partea instituţiilor şi diferitelor fonduri. Cu nouă ani în urmă, când am plecat eu, m-am confruntat cu lipsa oricărei informaţii, astfel am început totul de la zero şi cred ca am reuşit. În urma celor opt ani de studii am obţinut diploma de facultate şi magistru în una din universităţile din Marea Britanie cu cele mai vechi tradiţii.
Ai avut oferte de muncă? Din ce cauză te-ai întors?
Desigur că am avut. În Republica Moldova tinerii cu diplome fac cozi pe la întreprinderi şi cerşesc un loc de muncă, pe cînd în Marea Britanie e invers. HR-ul companiilor pescuieşte cei mai buni studenţi oferindu-le condiţii bune pentru creşterea profesională. Nu este o comparaţie răutăcioasă. Îmi dau bine seama că e greu să compari Marea Britanie cu tradiţii multiseculare şi Republica Moldova, un stat format 20 de ani în urmă, care a avut de suportat două crize economice.
Când a ajuns timpul să aleg, nu am stat prea mult pe gânduri. Cât nu ar suna de banal, Republica Moldova mai este în formare şi simt că sunt în stare şi am cunoştinţele necesare pentru a contribui la dezvoltarea acesteia. Cu alte cuvinte, cred că aici este un potenţial neexplorat şi există încă multe posibilităţi de a lansa afaceri nu numai profitabile, dar şi interesante.
Ai trăit 8 ani în UK. Este UK-ul un model de inspiraţie pentru Moldova?
Marea Britanie este o ţară cu o istorie şi tradiţii deosebite de celelalte ţări şi astfel nu cred că ea poate fi comparată cu orice alt stat. Este un stat care a schimbat lumea în trecut şi o face până în prezent. Cred că orice istorie de succes este o bună sursă de inspiraţie pentru Republica Moldova şi locuitorii ei. Sunt de părere că Republica Moldova are o cale proprie de dezvoltare, dar nici într-un caz nu trebuie să reinventăm bicicleta.
Din experienţa ta, ce valori ai importa din UK în R. Moldova?
La nivel social, valorile unei naţiuni determină faptul cum unii oameni se comportă şi atitudinea lor faţă de tot ce îi înconjoară, inclusiv de alţi oameni. Acestea sunt şlefuite de generaţii timp de veacuri astfel încât rezistenţa valorilor la orice factori externi se întăreşte pentru ca ulterior aceste valori să fie transmise la alte generaţii. Astfel cred că este important de a crea o orientare de colectiv la nivel de familie şi generaţii; este necesar de a respecta apropiaţii şi chiar şi persoanele necunoscute; este util de a putea tolera şi de a ierta şi nu în ultimul rând este esenţial de a munci. La nivel politic, după părerea mea, este important de a întări durabilitatea relaţiei între cultura naţională şi instituţiile sociale la baza cărora stau valori precum: ”the rule of law”, responsabilitatea şi transparenţa.
De ce au nevoie tinerii din Republica Moldova pentru a scrie propria istorie de succes?
Cred că majoritatea vor spune că e nevoie de bani, dar nu cred că e de ajuns. Eu aş prefera statul să le ofere tinerilor mai multe oportunităţi pentru realizarea propriilor proiecte, decât simple dotări sau careva gratuităţi. Energia şi imaginaţia pe care o au tinerii moldoveni aduc rezultate “de milioane” companiilor străine în care sunt angajaţi cei mai buni studenţi. De ce nu Moldovei?
Cum e să fii fiica omului de afaceri Alexandru Oleinic? Au fost situaţii în care te-a avantajat sau dezavantajat numele pe care îl porţi?
Familia mea reprezintă cea mai mare bogăţie pe care o am. Sunt mândră că sunt fiica dl. Alexandru Oleinic. Tata m-a învăţat că munca stă la baza oricărei reuşite şi doar prin muncă o persoană se poate realiza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!