Timpul Liber

TOP 5 cele mai frumoase poze ale Cerului în timpul nopţii

În total, zece câştigători au fost anunţaţi, la începutul lunii mai, fie la categoria „Frumuseţea cerului în timpul nopţii” (“Beauty of the Night Sky”), fie la categoria „împotriva luminilor artificiale” (“Against the Lights”). Pentru a îndeplini criteriile concursului, organizatorii au cerut un tip special de fotografie, numit „astro-fotografia peisajelor”. “Acest stil aduce pământul şi cerul într-un singur cadru, şi este un pod între cerul nopţii şi … mediul înconjurător”, a spus fondatorul TWAN şi membru al juriului Babak Tafreshi, relatează National Geographic.

Locul 5. Categoria „Frumuseţea cerului în timpul nopţii”

Fotografie de Grant Kaye

Stelele par să se învârtă de-a lungul Polului Nord într-o fotografie făcută pe malul Lacului Mono din California, în Decembrie 2010.

Înconjurate de turnuri din calcar, apele bogate în minerale sunt casa multor specii de bacterii „extreme”, care pot supravieţui în condiţii ostile pentru alte forme de viaţă de pe Pământ – cum ar fi căldura mare şi aciditate mare. Astfel lacul se comportă ca un laborator pentru oamenii de ştiinţă care studiază formele de viaţă ce ar putea apărea pe lumi extraterestre.

„Cum ar arăta cerul în timpul nopţii de pe malul unui lac extraterestru sau de pe o lună a lui Jupiter sau a lui Saturn? În afară de planetele care s-ar plimba pe cer ar arata exact aşa”, spune Simmons.

Locul 4. Categoria „Frumuseţea cerului în timpul nopţii”

Fotografie de Xiaohua, TWAN

Văzută în Aprilie 2011, o poartă în Marele Zid Chinezesc „pare să evoce nemurirea Căii Lactee de deasupra”, relatează Simmons. Construit şi reconstruit între secolul al 5 lea î.H şi secolul 17 d.H, Marele Zid este de fapt o reţea vastă de structuri, menită să împiedice invadatorii străini. În ciuda longevităţii legendare, reperul mondial reprezintă o clipire din ochi în timpul cosmic. „Calea Lactee a stat deasupra acestui loc, la fel ca în aceasta imagine, cu mult inainte să se construiască aceasta poartă şi va rămâne în acelaşi loc mult după ce această poartă nu va mai exista”, spune Simmons.

Locul 3. Categoria „Frumusetea cerului in timpul nopţii”

Fotografie de Luc Perrot

O fotografie panoramică a insulei franceze Reunion din iulie, 2010 reuşeşte să captureze Calea Lactee deasupra unui vulcan activ – Piton de la Fournaise sau „vârful furnalului”. Mica insulă este aşezată în Emisfera Sudică, în Oceanul Indian, lângă coasta Madagascarului.

Imaginea include şi constelaţia cunoscută ca şi Crucea Sudului în partea dreapta sus, precum şi Norii mici şi mari ai lui Magellan situaţi în partea de jos, în dreapta. Aceşti nori sunt, de fapt, galaxii pitice ce se comportă ca şi sateliţii Căii Lactee.

„În afara de experienţa tehnică şi un aparat DSLR cu lentile rapide, succesul imaginii este asigurat întotdeauna când te afli la locul potrivit în momentul potrivit şi pentru a putea plănui aşa ceva e nevoie de anumite cunoştinţe de astronomie şi multe ore de privit către cer”, spune Tafreshi.
„Cele mai bune astro-fotografii ale atracţiilor turistice vin din partea celor cu un interes mare şi o experienţă practică în astronomie”, a adăugat acesta.

Locul 2. Categoria „Frumusetea cerului in timpul noptii”

Fotografie de Alex Cherney, TWAN

Un copac pare că se îndoaie într-o briză galactică, într-o fotografie din Iulie 2010 a Căii Lactee făcută în Australia.
Sistemul nostru solar se situează într-una din spiralele galaxiei, aproape de mijlocul centrului galactic. Studii recente arată ca inima prăfuită a Căii Lactee adăposteşte o gaură neagra masivă.

„Poziţia Căii Lactee în această imagine – aşezată pe orizontală, deasupra orizontului – dă sens ideii că se află mai presus de noi. Mergând spre orizont şi în loc să alunecăm pe marginea Pământului, poţi păşi în restul galaxiei”, spune membrul juriului Mike Simmons, preşedinte a „Astronomi fără graniţe”, co-fondator TWAN şi un editor de marcă al revistei „Cer şi telescop”.

„Această legătură a Pământului şi a cerului este de fapt destul de reală, dar nu întotdeauna atât de vizibilă. Pământul se află în spaţiu, iar noi călătorim prin galaxie, odată cu el. Ce îmi place la această fotografie este faptul că îmi arată un inteles referitor la statutul nostru de călători în spaţiu”, a declarat Simmons.

Locul 1. Categoria „Frumuseţea cerului în timpul nopţii”

Fotografie de Stephane Vetter, TWAN

O auroră verde orbitoare încadrează arcul Căii Lactee deasupra Jökulsárlón, cel mai mare lac glaciar din Islanda, pe 10 martie. Fotografia este câştigătoarea locului întâi la ediţia a doua a Concursului Internaţional de fotografie a cerului şi a pământului, categoria „Frumuseţea cerului în timpul nopţii”.

Sursa: news.nationalgeographic.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *