Social

Tragedia de la Aeroportul Chișinău putea fi EVITATĂ. Cheptonar: „Faptul că s-a reacționat atât de neconform riscului și amenințărilor reale înseamnă că undeva statul a gafat și noi avem responsabilitatea pentru viețile acestor doi eroi”

Incidentul de la Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu împușcarea polițistului de frontieră Serghei Muntean și a agentului de pază Igor Ciofu, putea fi prevăzut și evitat, consideră deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Adrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică.

Potrivit lui Cheptonar, din cauza războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, se putea de anticipat astfel de situații, mai ales că în ultima perioadă le-a fost refuzată intrarea în R. Moldova a peste 5 000 de persoane, inclusiv „teroriști Wagner”, transmite Ziarul Național.

„Părerea mea este că se putea de prezis că asemenea situații pot să apară, mai ales în contextul în care, în ultimele luni, noi am întors de la intrarea în republică și luptători teroriști „Wagner”, am întors foarte multe persoane care nu justificau scopul intrării. Respectiv, putea fi estimat că asemenea situații pot apărea. Și faptul că s-a reacționat atât de neconform riscului și amenințărilor reale înseamnă că undeva statul a gafat și noi avem responsabilitatea pentru viețile acestor doi eroi”, a declarat parlamentarul PAS, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.

De asemenea, în opinia lui Cheptonar, care a activat timp de mai mulți ani în cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), această tragedie nu avea să aibă loc, dacă polițistul de frontieră nu avea la el un pistol.

„Deja urmează de văzut dacă este necesar ca ofițerii Poliției de Frontieră să fie înarmați pe teritoriul aeroportului, pentru că vedem că acest lucru a generat acest tragic accident. Dacă polițistul nu ar fi fost înarmat, acest lucru nu s-ar fi întâmplat”, a punctat Cheptonar.

Vă amintim că tragedia s-a produs vineri, 30 iunie 2023, pe Aeroportul Internațional Chișinău. 

Unui cetățean străin i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, iar acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat al securității aeroportuare, Serghei Muntean și Igor Ciofu.

Ulterior, s-a anunțat că Rustam Ashurov, un cetățean tadjik în vârstă de 43 de ani, acuzat de uciderea celor două persoane pe aeroportul din Chișinău săptămâna trecută, a murit luni seară din cauza rănilor suferite în timpul arestării.

Luni, 3 iulie, Igor Ciofu a fost petrecut pe ultimul drum, cu onoruri militare. Ceremonia a avut loc în satul Nimoreni din raionul Ialoveni.

De asemenea, menționăm că ziua de 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

Pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova va oferi câte un ajutor material, în valoare de 1 000 000 de lei, pentru familiile victimelor atacului de la Aeroport.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ori nu exista proceduri, ori procedurile nu sunt bine gandite, ori procedurile nu au fost respectate. Cum a existat posibilitatea ca atacatorul sa-i poata lua pistolul politistului, nu s-a intrebat nimeni ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *