„Transnistria: temniță a limbii române”, în fotografii de Octavian Bâlea
În acest sens, fotograful român, Octavian Bâlea, împreună cu Dan Gheorghe au editat, în 2013, cartea „Transnistria:temnița limbii române”, o carte din care „vei afla despre suferințele semenilor tăi, cetățeni europeni dintr-un spațiu geografic, care au fost sortiți la un destin mai dramatic decât al tău”, vorba Eleonorei Cercavschi, directoarea Liceului „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol.
Astăzi, la ora 16.00, Octavian Bâlea prezintă expoziția de fotografie cu același titlu, în incinta Bibliotecii Naționale a RM.
Inițiatorul acestei idei, Octavian Bâlea este pasionat și curios să cunoască de zone de conflict, zone în care nu sunt respectate drepturile omului, precum Coreea de Nord, Filipinele și Transnistria.
Prin 2010, a văzut poze de la parada de ziua națională a Transnistriei și l-au fascinat. „M-am gândit la asta ca la o întoarcere în timp. M-am dus acolo și, ulterior, am aflat de prietenul meu, Dan Gheorghe, despre problema școlilor cu predare în limba română. Mi-a povestit despre ceea că elevii nu sunt lăsați să învețe, cum drepturile minorităților sunt încălcate. Acestea mă interesează, mai ales că eu locuiesc în Finalnda, unde minoritatea suedeză este de 2%, însă a doua limbă de stat este suedeza. Acolo, drepturile minorităților sunt mai mult decât respectate, mai ales luând în considerație faptul că 75 la sută din bugetul Finlandei le revine suedezilor, celor 2 la sută”, explică fotografil Octavian Bâlea.
Astfel, venind dintr-o țară unde respectarea drepturilor este prioritatea Nr. 1 și mergând într-o țară undenu este nici pomină de respectarea drepturilor omului, Octavian Bâlea a hotărât că ceva trebuie făcut în această privință. Cu aceste gânduri, în 2010, fotograful a încercat să ajungă în Transnistria, însă vameșii nu l-au lăsat. În 2012, Octavian a revenit, iar de data aceasta a avut succes, însă fiindcă avea voie să petreacă doar 10 ore pe zi, a revenit până a adunat suficient material fotografic pentru a edita o carte.
„Aveam senzația că m-am întors în timp, în Uniunea Sovietică. Dacă s-ar face un film despre URSS, acolo ar trebui filmat”, opinează Octavian Bâlea. Deși este mai mult pasionat de fotografie cu oameni, ajuns acolo, în Tiraspol, nu a prea avut ocazia să le facă. Astfel, în decembrie 2013 a revenit în Transnistria, unde a vizitat satele Corjova, Tighina, Doroțcaia, Grigoriopol pentru a fotografia elevii și profesorii de acolo.
Astăzi, cartea „Transnistria: temnița limbii române” este redidată, adăugându-se fotografiile făcute în satele sus-menționate. De menționat că odată cu lansarea expoziției și cărții cu același nume, se lansează și campania „Salvați școlile din Transnitria”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!