Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva”
Politologul Marin Gherman, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, a explicat de ce nu se poate vorbi acum despre o pace în Ucraina. Rusia nu-și dorește pacea, ci vrea pur și simplu să distrugă Ucraina și națiunea ucraineană. În plus, Moscova nici nu e de crezut, căci și-a încălcat până acum toate acordurile și promisiunile. De cealaltă parte, la Kiev nu se vorbește despre pace, ci despre victorie, iar ucrainenii se gândesc că dacă tot mor, măcar să nu moară degeaba, ci pentru ceva – victorie și recuperarea teritoriilor.
Gherman a explicat și de ce războiul nu e privit în Ucraina așa cum e văzut de oameni din alte state: ai o altă perspectivă când vezi cadavre pe străzi.
Percepi războiul altfel când vezi moartea pe străzi
„Trebuie să înțelegem că felul de a înțelege și a percepe acest război în Ucraina și în alt stat decât Ucraina e absolut diferit. Oamenii văd cadavre pe străzi, oamenii văd persoane rănite, copii rămași orfani, orașe distruse, miliarde de dolari pierderi, cereale care n-au fost exportate. În Cernăuți și alte orașe circulă numai cei care au instalații de gaz în mașină, nu poți găsi motorină, nu poți găsi benzină.
Situația e e absolut alta decât până în 24 febriarie și ucrainenii înțeleg foarte bine că nu mai intrăm noi în discuții și filosofii de acestea care preocupă occidentalii, pentru că viața noastra oricând poate să se termine și lupătăm până la capăt, până la victorie
E și o viziune fatalistă, dacă vreți, în contextul în care timp de trei luni ucrainenii au demonstrat un eroism în tot ce reprezintă rezistență, în timp ce mulți analiști au spus că vor rezista numai trei zile”, a declarat politiologul originar din Cernăuți.
Mai multe arme din Occident pentru Ucraina înseamnă mai mulți soldați ruși întorși în sicrie acasă
Politologul a vorbit apoi despre cât de important este ajutorul militar acordat de Occident Ucrainei, dar și despre reticența care se manifestă în anumite cercuri vizavi de acest sprjin.
„Cu cât vor fi mai mari ajutoarele din partea Occidentului pe cale militară, tot mai zădrnicite vor planurile Kremlinului de a capara Ucraina repede. Deja nu e repede, deja e costisitor.
Mai mult armament din partea Occidentului pentru Ucraina înseamnă mai mulți militari ruși aduși în sicrie acasă și un mai mare risc de a fi trezit un val de nemulțumire pe teritoriul Rusiei.
Kievul are nevoie de acest armament, Kievul se gândește în primul rând la securitatea sa și la interesele de supraviețuire. Celelalte discuții nu sunt actuale la Kiev și nici nu putem solicita Kievului să se gândească la statele din jur, nu are cum să se gândească, se gândește numai la interese de securitate imediate care-l preocupă și care sunt cu adevărat foarte, foarte grave.
Războul are mai multe dimensiuni și în statele din Occident are deja consecințe interne destul de tragice. Vorbim de efectele electorale, economice, alimentare. Unii politiceni în mod normal se gândesc că ar fi bine o pace mai mult sau mai puțin durabilă în Ucraina, pentru a-și rezolva probleme interne. Nu exclud că și în Partidul Democrat din SUA e un facțiune care se gândește în acești termeni”, a explicat Gherman.
De ce pacea nu e posibilă. Explicațiile lui Gherman despre iluziile pe care ni le facem singuri
„Cert e că, pentru a exista pace în Ucraina, cel puțin două părți ale conflictului trebuie să-și dorească pacea. În mod normal, Rusia nu-și dorește pacea sub nicio formă, sunt ferm convins de acest lucru.
Rusia vrea să distrugă Ucraina, să nu existe așa cum a existat acest stat, identitatea națională ucraineană, și să aibă un regim marionetă la Kiev și să fie rezolvată odată și pentru totdeauna „chestiunea ucraienană”, cum o numesc ei în presa rusă.
Deci dacă un stat își dorește să distrugă un alt stat despre o pace nu poate fi vorba și e doar o iluzie că putem să obținem un armistițiu.
Nu cred nici că o înghețare a conflictului poate avea loc și trebuie să ieșim odată și odata din această iluzie că Rusia își respectă angajamentele internaționale că a încălcat tot ce a fost posibil până acum. De ce ar trebui ea să respecte un mic armistițiu propus de Italia sau Franța?
Deci iar intrăm în aceste iluzii analitice pe care singuri le inventăm.
Kievul a respins toate aceste propuneri, dar e clar că Zelenski are o presiune foare mare din spate din partea populației care și așa era foarte mare până la război. Acum, pe fundalul acestor victime numeroase și a acestor jertfe ale armatei ucraienne și a ucrainenilor care suferă în urma acestui război, se dorește nu pace, nu se vorbește la Kiev despre pace, ci despre victorie, despre recuperarea teritoriului.
Se spune: dacă tot murim, să murim pentru ceva, pentru recuperarea teritoriilor noastre. Mai bine murim azi decât 20 de ani înainte.
Deci eu nu văd vreo ieșire din acest conflict printr-un armistițiu, oricum ar fi el”, a explicat politologul Marin Gherman.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Nu trebue sa ne FACEM iluzia ca ……