Social

Trei filme documentare au fost lansate la un teatru din Chișinău

Studioul ”Telefilm Chișinău” și Oficiul Consiliului Europei la Chișinău au lansat vineri, la Teatrul Național ”Eugene Ionesco”, trei filme documentare, realizate de tineri debutanți cu pasiune pentru subiectele legate de drepturile omului: „Pe cont propriu”, „Prețul istoriei” și „Apa din noi”, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului Studioului ”Telefilm Chișinău”, Mircea Surdu, filmele explorează subiecte sensibile și actuale din domeniul drepturilor omului și sunt rezultatul efortului și dedicării autorilor, susținuți de ”Telefilm” și Consiliul Europei, precum și de regizoarea cu renume internațional – Irene Langemann. Fiecare film spune o poveste unică și captivantă, capturând esența problemelor și provocărilor cu care se confruntă societatea contemporană. Astfel, filmul intitulat ”Apa din noi” de Vadim Papuc își propune să arunce lumină asupra rolului crucial al apei în viața noastră și a impactului său direct asupra stilului nostru de viață și sănătății noastre. Acesta explorează influența calității apei și mecanismele care furnizează apă în casele noastre. Filmul relatează despre problema apei din satul Brăviceni, Orhei, prin prisma tinerei specialiste în inginerie chimică, Alina Brincă, originară din acest sat, care pe parcursul a nouă luni a prelevat probe de apă din mai multe locuri din sat și a demonstrat că apa are o calitate nesatisfăcătoare și că multă lume suferă de probleme gastro-intenstinale și de rinichi cauzate de calitatea joasă a apei.

În filmul ”Prețul istoriei”, Carolina Buimestru se concentrează pe un subiect de înaltă relevanță pentru locuitorii unui sat din partea de nord a Moldovei: dreptul la istorie, cultură, identitate și demnitate. Documentarul spune povestea unei foste profesoare, Vera Comendant, din satul Vărăncău, raionul Soroca, care  timp de 60 de ani a adunat exponate istorice și s-a străduit să deschidă un muzeu în satul ei. Un alt aspect important al filmului a fost acela de a sublinia motivația persoanei și obiectivul pentru care a luptat.

Documentarul „Pe cont propriu”, de Lilia Calugher, subliniază problema abandonului copiilor în orfelinate și dreptul lor la o familie și la o viață mai bună. Autoarea a evidențiat drama acestor copii prin eroul de film, Vladimir, un copil abandonat de mama sa în orfelinat, la o vârstă fragedă, împreună cu frații săi. Deși, după un timp petrecut în străinătate, mama sa se întoarce și încearcă să se conecteze cu ei, însă nu reușesc să construiască o relație de familie bazată pe încredere și dragoste. Copiii, în absența mamei și a unei familii, au reușit sa-si creeze singuri un destin, găsind refugiu în alte activități, cum ar fi sportul și învățarea unei profesii. Filmul include scene cu Vladimir care desfășoară activități sportive: triatlon, alergare, înot, ciclism și interviuri cu mama sa biologică. Ideea documentarului este de a promova dreptul la viață, libertate și siguranta mai bună a unei persoane, precum și dreptul la muncă și la condiții de muncă favorabile, dreptul la o familie și dreptul la un stil de viață sănătos.

Prezentă la eveniment, Liliana Nicolaescu-Onofrei, președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass media a menționat că la ultimul film n-a aplaudat. ”N-am avut puteri. Cred că asemenea oameni fac ca lucrurile să meargă bine”, a constatat deputatul. Iar eroul filmului, Vladimir Bidiuc a afirmat că nu se termină totul a la Iron man. ”Mai există și ultra Iron man. Vreau să rămân să locuiesc în țara mea. Datorită persoanelor care cred în mine, sunt determinat să nu mă opresc și să merg înainte”, a mai spus Vladimir Bidiuc

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *