Culinar.md

Trufele albe sunt mai scumpe decât diamantele

Un aliment de lux de mare căutare este trufa albă. Dar şi preţul ei este pe măsură: 450 de grame costă 2.000$ (5.000 lei). Cele mai scumpe trufe din lume cresc în regiunea Alba, din Piemont.

Trufele fac parte din clasa ciupercilor Ascomycetes, varietatea albă fiind cea mai scumpă. Trufele sunt mai multe specii de ciuperci comestibile cu formă de cartofi, care cresc în pământ.

Durata lor de viaţă este cuprinsă între 200 şi 290 de zile. În Italia, în regiunea Alba din districtul Piemont, se găsesc celebrele trufe albe, supranumite "diamantele albe".

În octombrie, începe sezonul de căutare a acestora. Sunt greu de găsit, se folosesc uneori porci şi câini special dresaţi să le scoată din pământ, dar merită tot efortul.

Au o aromă unică, apreciată de cei mai rafinaţi consumatori. Cele mai luxoase restaurante din lume se aprovizionează cu trufe albe pe bani grei.

Cunoscătorii spun că, în ultimii ani, cantitatea de trufe albe s-a diminuat constant. Trufele albe nu pot fi sub nici o formă falsificate.

Substanţele chimice pe care le conţin fac ca trufele să aibă acea aromă cu totul aparte, care se simte de la mare distanţă. Renumitul bucătar Tom Colicchio spune că îi place la nebunie să gătească trufe albe, fiindcă se satură numai mirosindu-le.

Se spune că aroma trufei albe seamănă cu cea de nuci prajite. Trufele albe sunt servite, în general, sub formă de feliuţe, aşezate deasupra altor mâncăruri.

Preţ record, în 2007

Italienilor le place să consume trufele crude, rase pe pâine sau pe preparate fierbinţi, cu paste şi brânză sau ouă. În nordul Italiei la nuntă este bine să se consume trufe albe.


Cu cât sunt mai multe nunţi toamna, cu atât sunt mai puţine trufe pe piaţă! Trufele albe au înregistrat recorduri de preţ, din această cauză.

Astfel, o trufă albă de 1,2 kilograme s-a vândut cu 95.000 de euro în 2005. Anul următor, o trufă de 1,51 de kilogame a fost cumpărată de un magnat din Hong Kong cu 125.000 de euro.

Dar cea mai scumpă trufă albă, care cântărea 1,5 kilograme, a fost achizionată în decembrie 2007 de Stanley Ho, proprietarul unui cazinou din Macao, care a plătit 330.000 de dolari.

«Mozart al ciupercilor»

Romanii şi grecii venerau trufele pentru calităţile lor afrodisiace şi ca medicamente pentru ochi, încă din Antichitate. Trufa albă era numită de celebrul Gioachino Rossini, care era un gurmand, "Mozart al ciupercilor".

Dupa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *