Trump: Întâlnirea cu Putin a îmbunătățit relațiile ruso-americane
"Relația noastră nu a fost niciodată atât de rea precum este acum. Situaţia s-a schimbat însă aproximativ patru ore în urmă", a declarat Donald Trump, președintele SUA.
Donald Trump a pus accentul pe necesitatea unor relaţii de colaborare cu Rusia pentru asigurarea păcii și a stabilității nu doar în cele două țări, ci și în lume. El a remarcat buna cooperare în domeniul combaterii terorismului și al luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Totodată, liderul american pare să fie convins că Rusia nu s-a implicat în alegerile prezidențiale din 2016.
"Cred că această investigație este un dezastru pentru țara noastră. Cred că acest lucru ne-a ținut distanțați de Rusia. Nu a fost nicio înțelegere secretă, toți știu asta", a menționat președintele SUA, Donald Trump.
Într-un discurs lipsit de substanță și de declarații concrete, Putin a pus accent pe discuțiile legate de dezarmare și de rezolvarea crizelor din Ucraina și Coreea de Nord.
"E bine că s-a început rezolvarea crizei din peninsula Coreea, și asta în mare parte datorită implicării directe a președintelui Donald Trump", a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Putin a lăudat și acțiunile comune ruso-americane în ceea ce privește rezolvarea crizei din Siria.
"În ceea ce privește Siria, stabilirea păcii în această țară poate deveni o poveste de succes a conlucrării dintre țările noastre. Rusia și SUA pot să fie lideri în rezolvarea acestei probleme", a afirmat Vladimir Putin, președintele Rusiei.
Înaintea conferinței de presă a avut loc și un incident mai puțin plăcut. Un protestatar deghizat în jurnalist a pătruns în sala de conferințe și a început să scandeze mesaje împotriva celor doi lideri. El a fost scos pe sus însă imediat din încăpere.
Summitul dintre cei doi a avut loc pe fondul unor proteste ale societăţii civile. Oamenii şi-au exprimat dezacordul faţă de politicile interne, dar şi externe promovate atât de Trump, cât şi de Putin.
În Finlanda au fost luate măsuri speciale pentru ca reuniunea să decurgă în cele mai bune condiţii. Autorităţile au mobilizat mii de poliţişti, miliari şi agenţi de securitate, iar golful Finlandei a fost patrulat de numeroase nave militare.
Helsinki a găzduit astfel cea de-a patra întâlnire a unor lideri ruși cu americani. În 1975, Gerald Ford și Leonid Brejnev au discutat despre dezarmare, iar 15 ani mai târziu George Bush Senior și Mihail Gorbaciov au încercat să rezolve conflictele din Orientul Mijlociu. Tot la Helsinki s-a întâlnit Bill Clinton cu Boris Ielțin.
Sursa: publika.md