Actualitate

Trupele ruse de menținerea păcii sunt „prizoniere în Transnistria”

Aceste informații au fost relatate de postul militar rus Zvezda (Stea).

Kievul își coordonează acțiunile cu Chișinăul, iar trupele rusești de menținere a păcii nu mai pot intra sau ieși cu mijloace de transport terestre sau aeriene în sau din regiunea separatistă moldoveană, subliniază postul militar, citat de portalul rus de propagandă Sputnik, transmite Mediafax.

Transnistria, care nu este recunoscută de către Moscova și nici de către comunitatea internațională, și-a declarat independența față de Republica Moldova în urma unui război care a început în 1990 și s-a incheiat cu un armistițiu pe 21 iulie 1992.

Armistițiul a instituit un contingent rusesc de menținerea păcii 1.200 de militari, meținut pe teritoriul moldovean până în prezent.

Principalul obiectiv al contingentului rusesc este menținerea păcii și protejarea armamentului și securității regiunii separatiste moldovene, în contextul în care, în această zonă nu au avut loc incidente armate de la armistițiul din 1992.

În total 1.500 de militari ruși sunt staționati pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operațional al Forțelor rusești în această fostă republică sovietică. Activitatea restului "pacificatorilor" este reglementată prin Comisia Comună de Control, din care fac parte reprezentanți ai Chișinăului, Tiraspolului și Moscovei.

Contingetul rusesc, "deși mic, reprezintă un factor de descurajare puternic în garantarea securității republicii transnistrene, deoarece orice atac din exterior ar fi interpretat ca un atac asupra Rusiei", subliniază postul armatei ruse.

Ucraina a decis luna trecută sa blocheze intrarea "pacificatorilor" ruși în Transnistria, încălcând astfel armistițiul din 1992 și subminand totodată statutul Kievului, unul dintre garanții procesului de pace cu privire la acest conflict înghetat, comentează aceeași sursă.

De asemenea, Ucraina a inceput să mobilizeze trupe și armament greu la frontiera cu Transnistria, sub pretextul că regiunea separatistă moldoveană ar putea lansa o campanie militară împotriva Ucrainei, adaugă postul.

"Situația aici este foarte proastă… Producția economică scade, comerțul extern se reduce, situația securității este la fel de alarmantă, având vedere că partenerii noștri moldoveni efectuează exerciții militare împreuna cu NATO, iar presiunea ucraineană crește zilnic", este citat Vitali Ignatiev, adjunctul șefei diplomației transnistrene.

Noul guvernator al regiunii ucrainene Odesa, fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili, a anunțat anterior planuri în vederea unei consolidări a frontierei cu regiunea separatistă moldoveană.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *