Externe

Tumoare de 2 kg îndepărtată din ficatul unei fetițe de 10 luni

O tumoare de aproape 2 kilograme a fost extirpată din ficatul unei fetițe de 10 luni care cântărea aproximativ 8 kg. Operația a fost efectuată cu succes de echipa profesorului Marco Spada, șeful secției de chirurgie hepato-bilio-pancreatică și transplant hepatic și renal de la Spitalul de Copii Bambino Gesù. Astăzi, fetița, care a împlinit recent un an, se simte bine, se hrănește fără probleme și și-a reluat creșterea regulată.

Hamartomul mezenchimal este o tumoare benignă care rezultă din creșterea anormală a celulelor hepatice de origine mezenchimală. Termenul hamartom este derivat din cuvântul grecesc care înseamnă “eroare”. Celulele care alcătuiesc hamartomul sunt normale, dar cresc în mod dezorganizat. Deși rară, este a doua cea mai frecventă tumoră care se poate dezvolta în ficatul pediatric, în special în primii doi ani de viață. Având în vedere dimensiunea, localizarea și componenta lichidă predominantă, o biopsie a leziunii nu ar fi permis să se confirme cu siguranță și certitudine natura benignă a tumorii și să se excludă posibilitatea ca neoplasmul să nu fie în schimb un sarcom embrionar nediferențiat, o tumoare malignă care se poate prezenta întotdeauna la vârsta pediatrică cu caracteristici radiologice similare celor ale hamartomului mezenchimal. Din acest motiv a fost necesar să se procedeze la îndepărtarea chirurgicală a acestuia. Părinții alarmați au fost cei care l-au adus pe copil la camera de urgență Bambino Gesù.

În comparație cu fratele ei geamăn, prezenta un abdomen umflat și inapetență. Ecografia efectuată imediat a arătat o leziune mare care conținea lichid în ficat. Copilul a fost supus unei evaluări multidisciplinare la care au participat hepatologi, anesteziști-reanimatori, radiologi, oncologi și anatomopatologi. Rezultatul a fost confirmarea prezenței unui neoplasm al ficatului, cu diametrul de peste 13 centimetri, care a ocupat în întregime partea dreaptă și centrală a ficatului, comprimând porțiunea stângă. Tumora a strivit și a forțat celelalte organe din jur (stomac, pancreas, intestin, rinichiul drept) să se disloce din poziția lor inițială. Caracteristicile radiologice ale leziunii au condus la suspiciunea că este vorba de un hamartom mezenchimal.

Cu ajutorul unui software sofisticat de prelucrare a imaginilor CT, a fost construit un model tridimensional al ficatului pentru a evalua dimensiunea și relația tumorii cu partea sănătoasă a organului și cu vasele de sânge ale acestuia. Modelul a arătat clar că îndepărtarea tumorii ar fi lăsat o cantitate insuficientă de ficat sănătos, care, în ciuda capacității de regenerare a celulelor hepatice, nu ar fi garantat funcționarea corectă a organului după operație. Prin urmare, echipa profesorului Spada a decis să adopte o strategie prin care volumul de ficat sănătos, care ar rămâne după îndepărtarea tumorii, ar putea fi mărit în câteva săptămâni.

Această metodă de radiologie endovasculară, numită embolizare portală, care este cel mai adesea utilizată la pacienții adulți, constă în blocarea fluxului sanguin către partea de ficat ocupată de tumoră și în devierea întregului flux sanguin din vena portală către partea sănătoasă a ficatului. O meta-analiză recentă realizată de Universitatea din Heidelberg a documentat faptul că, până în prezent, în literatura de specialitate au fost descrise doar opt cazuri de embolizare portală efectuate la pacienți pediatrici. Doar două dintre acestea au fost la fel de tinere ca pacientul Bambino Gesù. La patru săptămâni de la embolizarea portală, efectuată de radiologii intervenționiști de la Spitalul Sfântul Scaun, o nouă tomografie computerizată cu reconstrucție 3D a confirmat că ficatul sănătos își dublase dimensiunile, de la un volum estimat de 80 la 120 ml, favorizând condițiile pentru efectuarea operației.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *