CSI / RusiaRăzboiUcrainaUE / Nato

”Ucigașii de tancuri”: Rusia a creat unități speciale cu scopul de a distruge vehiculele blindate trimise Ucrainei de către NATO

Rusia a creat unități speciale, cunoscute sub numele de ”Vânătorii de tancuri” sau ”Ucigașii de tancuri”, cu scopul de a distruge vehiculele blindate trimise Ucrainei de către aliații occidentali. Această preocupare a dus la oferirea de recompense pentru distrugerea acestora, informează Newsweek.

Conform unui oficial citat de presa de stat rusă, ”Vânătorii de tancuri” sunt pregătiți de instructori veterani și vor fi înzestrați cu lansatoare de rachete și drone de recunoaștere. Evgheni Arifulin, care conduce centrul de instruire militară din Rusia, a spus duminică pentru postul de televiziune de stat Zvezda TV că adjunctul ministrul rus al Apărării, Bek Ievkurov, a ordonat crearea unor echipe de ”vânători de tancuri” sau ”ucigași de tancuri”.

”E o muncă sistematică, la scară largă, care se desfășoară la nivelul statului. Cunoaștem toate punctele forte și slăbiciunile (tancurilor – n.red.) și ne pregătim personalul”, a declarat Arifulin.

Evgheni Arifulin mai spune că armata rusă a analizat tancurile occidentale care ajung în Ucraina, inclusiv modelul M1 Abrams, care va sosi în vară. De asemenea, ”vânătorii de tancuri” sunt antrenați să atace blindajul occidental, iar unitățile antitanc sunt formate dintr-un număr mic de soldați, echipați cu lansatoare de grenade și drone de recunoaștere.

Recent, Ucraina a primit tancuri din Marea Britanie și Germania, precum și vehicule blindate din SUA. În continuare, armata ucraineană urmează să primească tancuri Abrams, în timp ce SUA a anunțat că vor trimite versiunea mai veche, M1-A1, întrucât furnizarea modelului nou ar dura mai mult de un an.

Guy McCardle, editor coordonator la publicația militară Special Operations Forces Report (SOFREP), a spus pentru Newsweek că tancurile occidentale trimise în Ucraina au blindaj reactiv, care oferă o protecție mai mare, dar “niciun tanc nu este indestructibil”.

Acesta a adăugat că ”vânătorii de tancuri” vor folosi, probabil, sisteme antitanc 9M133 Kornet, ”echivalentul” sistemului antitanc portabil Javelin, dar cu o rază efectivă de acțiune aproape dublă, ceea ce le permite trăgătorilor să se poziționeze la distanță mai mare de țintă.

McCardle estimează că unitățile antitanc ruse ar putea să folosească și muniție cu uraniu sărăcit, element pe care Occidentul a anunțat că îl trimite în Ucraina, stârnind critici și amenințări nucleare din partea Moscovei.

Potrivit expertului, anunțul despre crearea echipelor speciale antitanc denotă că ”Moscova este serios îngrijorată de tancurile pe care Occidentul i le trimite Ucrainei”.

Bonusuri pentru soldații care distrug tancurile furnizate de NATO

Atenția specială pe care Moscova o acordă tancurilor occidentale reiese și din decizia de a acorda bonusuri soldaților care distrug tancurile furnizate de NATO. Această informație apare în documentele secrete ale Pentagonului scurse recent în presă și analizate de New York Times, potrivit cărora imaginile cu tancurile distruse vor fi folosite pentru ridicarea încrederii soldaților ruși și scăderea moralului forțelor ucrainene și al aliaților occidentali.

”Recompensele vor fi oferite pentru capturarea sau distrugerea tancurilor străine, iar imaginile tancurilor distruse vor fi distribuite pe scară largă pentru a reduce încrederea Ucrainei și a Occidentului și a reasigura trupele ruse de capacitatea lor de a învinge acest armament nou”, se arată în documentele consultate de ziarul american.

Documentele au ajuns pe rețelele de socializare și în presa din toată lumea în ultimele zile, iar unele dintre ele conțin informații sensibile despre activitățile militare ale Ucrainei și Rusiei. Experții citați de Business Insider au precizat, însă, că unele documente ar putea fi alterate în scopuri de propagandă.

Decizia armatei ruse de a oferi aceste bonusuri reflectă și dificultatea Moscovei de a combate acțiunile tancurilor ucrainene, deși Rusia deține un număr superior de astfel de vehicule.

Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice Oryx, Rusia a pierdut peste 1.500 de tancuri, ceea ce reprezintă aproape jumătate din numărul total de tancuri din dotare, de la începutul conflictului. Majoritatea pierderilor s-au datorat trimiterii tancurilor fără protecție, care au fost ambuscate în două bătălii importante, una la Bucea și alta la Vuhledar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *