Ucraina a primit statutul de ţară aspirantă la aderare
Într-o declaraţie de presă din 9 martie se spune că „uşile NATO rămân deschise pentru orice ţară europeană care îşi poate asuma responsabilităţile unui stat membru şi poate contribui la securitatea zonei euro-atlantice”.
Ţările care îşi exprimă intenţia de a adera la NATO încep printr-un dialog intens cu Alianţa Nord-Atlantică, după care urmează participarea la manevre comune în cadrul Planului de Acţiune în vederea aderării (MAP).
Din 2014, în estul Ucrainei are loc un conflict secesionist cu miliţiile pro-ruse, izbucnit după ce Rusia a anexat forţat peninsula Crimeea în martie 2014. Peste 10.000 de persoane au fost ucise în acest conflict intern.
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, preşedintele Georgiei,Giorgi Margvelaşvili, a declarat că intrarea Georgiei în NATO ar putea contribui la stabilitatea Alianţei. Aflat la Bruxelles, Margvelaşvili a prezentat şi priorităţile ţării sale pentru summitul NATO din iulie: „Vrem să fim membri.
Vrem să fim primiţi, merităm să fim primiţi, am făcut totul pentru asta”.
Ţările NATO s-au declarat de acord la summitul ALianţei din 2008 din România cu primirea Georgiei şi Ucrainei Progresul Georgiei spre NATO a fost însă blocat de conflictele îngheţate din Oseţia de sud şi Abhazia, regiuni care şi-au declarat independenţa de Georgia, cu sprijinul Rusiei.
Preşedintele Margvelaşvili crede însă că tocmai aceste conflicte îngheţate trebuie să grăbească admiterea Georgiei în NATO, pentru a contracara eficient influenţa Rusiei.
Sursa: Adevarul.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!