CSI / RusiaRăzboiUcraina

Ucraina va ţine cont de țările care au „maltratat-o” după invazia Rusiei

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat vineri, 17 martie, pentru BBC că Ucraina „va ţine cont” de ţările care au „maltratat-o” de când a fost invadată de Rusia, atunci când îşi va construi relaţii noi, odată ce războiul se va fi încheiat, transmite EFE și Hotnews.

Astfel, într-un amplu interviu difuzat de postul public britanic de televiziune, şeful diplomaţiei ucrainene a afirmat că alegerile făcute de fiecare ţară după invadarea Ucrainei de către Rusia „vor fi luate în considerare la construirea relaţiilor viitoare”.

„Dacă cineva din această lume crede că felul în care o ţară sau alta s-a comportat sau a tratat Ucraina în cele mai întunecate momente ale istoriei sale nu va fi luat în considerare atunci când construim relaţii viitoare, aceşti oameni pur şi simplu nu ştiu cum funcţionează diplomaţia”, a mai avertizat el.

În acest sens, Kuleba a subliniat că „războiul este un moment al alegerilor. Şi fiecare alegere va fi contabilizată”.

Ucraina a primit sprijin militar şi economic din partea ţărilor occidentale după invazia rusă, dar alte ţări din Africa, Asia şi America de Sud au stat departe din diferite motive, cum ar fi îngrijorarea faţă de costurile economice ale conflictului sau simpatiile lor istorice faţă de Rusia.

Întârzierile în livrarea de armament costă vieți

În plus, Kuleba a avertizat că întârzierile în livrarea de armament din ţările occidentale costă vieţi omeneşti: „Vrem ca aliaţii să acţioneze mai repede. Dacă o livrare (de arme) este amânată cu o zi, înseamnă că cineva va muri pe front. Înseamnă că cineva care ar fi putut rămâne în viaţă va muri”, a spus el.

Kuleba a mai indicat că nu a existat niciun semn din partea Rusiei că doreşte să negocieze cu Ucraina pentru a pune capăt conflictului, dar a menţionat că „orice război se termină la masa negocierilor”, deşi „obiectivul” său în calitate de ministru este „să se asigure că Ucraina începe negocierile după o victorie pe front”.

În interviul său pentru BBC, Kuleba a abordat şi alte subiecte, cum ar fi rolul Chinei în conflict şi dezamăgirea sa că Papa Francisc nu i-a vizitat ţara de la începutul conflictului.

„Regretăm profund că Papa nu a găsit ocazia să viziteze Ucraina de la începutul războiului”, a spus el.

Revenind la China, Kuleba a spus că, deşi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski este pregătit să aibă o conversaţie telefonică cu președintele chinez Xi Jinping, care urmează să viziteze Moscova săptămâna viitoare, el nu crede că preşedintele Chinei „a ajuns încă la acel moment, când este gata să înarmeze Rusia”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *