Ultima oră

UE avertizează Ucraina că îşi joacă ultima carte

Avertismentul a venit de la președinția lituaniană a Uniunii Europene, în contextul în care autorităţile ucrainene încă nu au îndeplinit toate condiţiile impuse de Bruxelles pentru a putea semna acordul la Vilnius.

Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a cărei țară asigură președinția prin rotație a Uniunii Europene, a făcut acest apel în contextul în care Parlamentul de la Kiev a amânat pentru mâine un vot crucial pentru semnarea acordului de asociere. Este vorba de un vot care ar permite transferul în străinătate pentru îngrijiri medicale al fostului premier ucrainean. Iulia Timoşenko, vot cerut aşadar cu insistenţă de Uniunea Europeană. Dacă Ucraina nu va întruni această condiţie şi acordul de asociere nu se va semna la Vilnius, „nimic nu mai garantează atunci că ar putea fi semnat peste un an sau doi (…) Pauza în relații ar putea dura foarte mult timp », a avertizat şefa statului lituanian. Aceasta a precizat că « responsabilitatea » pentru un eventual eşec ar urma să fie împărţită astfel între președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, și opoziția pro-Timoșenko. « Dacă legea care trebuie să rezolve cazul Timoșenko nu este adoptată, țările membre ale Uniunii nu vor semna acordul de asociere cu Ucraina », a mai spus-o o dată răspicat Dalia Grybauskaite.

Vă reamintim, şi Cancelarul german Angel Merkel, a cărei ţară este pregătită să o găzduiască pe Timoşenko pentru a primi îngrijiri medicale, a pus la îndoială voinţa Kievului de a ajunge la un acord de asociere cu Uniunea Europeană. « Aşteptăm din partea Ucrainei măsuri credibile pentru a crea condiţiile unei semnări a acordului de asociere şi nu oricând, ci acum", avertiza recent şi Merkel. Presa scrie însă că Victor Ianukovici, care s-a retras în spatele Parlamentului pentru a găsi o soluţie la cazul Timoşenko, adversara sa la alegerile prezidenţiale din 2010, nu îşi doreşte cu adevărat să facă acest compromis şi înclină mai mult spre Moscova. Ucraina face de altfel obiectul unei lupte intense pentru influenţă între Bruxelles şi Moscova, care încearcă de mulţi ani să atragă Kievul într-un proiect al unei uniuni economice formate din ţările care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică.

Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *