Moldova

UE prezintă un pachet de sprijin pentru Republica Moldova în vederea apropierii și depășirii consecințelor războiului

Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au elaborat un pachet de sprijin pentru Republica Moldova pentru a depăși consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei pentru Moldova și pentru a apropia țara de UE.

Acest lucru a fost raportat miercuri de serviciul de presă al Comisiei Europene

Pachetul de sprijin pentru Moldova are cinci priorități care vizează depășirea consecințelor războiului Rusiei în Ucraina și apropierea Moldovei de UE.

  1. Promovarea dezvoltării economice prin intermediul Planului de acțiuni prioritare în domeniul comerțului din cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și al proiectelor emblematice specifice din Planul economic și de investiții.

Proiectele se concentrează pe sprijinul acordat IMM-urilor, comerț, eficiență energetică, dezvoltarea capitalului uman, precum și pe comunicare.

În cadrul Inițiativei privind rutele de solidaritate pentru Ucraina, Fondul UE pentru transporturi TEF va oferi finanțare pentru proiecte care vizează soluționarea blocajelor la punctele-cheie de trecere a frontierei.

Prioritatea vizează, de asemenea, abordarea provocărilor cu care se confruntă comunitățile transfrontaliere prin consolidarea programelor Interreg.

În cele din urmă, pornind de la recenta realizare a reducerii prețurilor de roaming, UE lucrează la încheierea unui acord de roaming pe termen lung.

  1. Sprijinirea reformelor în Republica Moldova prin consolidarea capacității administrative, servicii de consiliere menite să abordeze problemele întâmpinate pe calea extinderii, programe specifice de formare și de sprijin.
  2. asigurarea securității energetice a Republicii Moldova prin creșterea producției interne de energie electrică, participarea la mecanismul comun al UE de achiziționare a gazelor naturale, încurajarea utilizării surselor de energie regenerabilă și concentrarea asupra eficienței energetice.
  3. Consolidarea securității Republicii Moldova prin acțiuni specifice conduse de Dialogul politic și de securitate la nivel înalt; consolidarea cooperării prin intermediul Misiunii de parteneriat UE-Republica Moldova, recent lansată, al Centrului de sprijin pentru securitate internă și gestionarea frontierelor UE-Republica Moldova, al Misiunii UE de asistență la frontieră și cu agențiile europene; consolidarea sectorului de apărare al Republicii Moldova prin intermediul Facilității europene pentru pace.
  4. Contracararea manipulării și interferenței informațiilor străine, inclusiv a dezinformării, și consolidarea comunicării strategice prin furnizarea de sprijin tehnic guvernului moldovean și prin dezvoltarea capacității mass-mediei independente, a societății civile și a tinerilor de a contracara dezinformarea și de a comunica în mod activ beneficiile integrării în UE.
  5. Ca urmare a propunerii Comisiei Europene din 20 iunie privind un cadru financiar multianual revizuit, care include o propunere de fond pentru Ucraina, aproximativ 600 de milioane de euro din cadrul Instrumentului de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională ar putea fi realocate în programele pentru 2024-2027 pentru a spori sprijinul acordat altor țări vecine, inclusiv Moldovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *