Un fost parașutist rus a expus „putregaiul” războiului din Ucraina. „Nu văd dreptate în acest război. Nu văd adevărul aici”
Pavel Filatiev, fost parașutist rus care a luptat în Ucraina, a expus „putregaiul” războiului într-un document de 141 de pagini postat pe Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook. Acesta știa care vor fi consecințele. A înțeles că riscă închisoarea, că va fi numit trădător și va fi ocolit de foștii săi camarazi de arme. Mama lui îl îndemnase să fugă din Rusia cât mai putea. Dar și-a asumat riscul, relatează The Guardian.
„Nu văd dreptate în acest război. Nu văd adevărul aici”, a declarat el, în primul interviu față în față cu un jurnalist de când s-a întors din războiul din Ucraina.
„Nu mi-e frică să lupt în război. Dar trebuie să simt că există dreptate, să înțeleg că ceea ce fac este corect. Și cred că totul eșuează nu numai pentru că guvernul a furat totul, ci pentru că noi, rușii, nu simțim că ceea ce facem este corect”, spune el.
În urmă cu două săptămâni, Filatiev a publicat o „bombă” de 141 de pagini pe Vkontakte: o descriere de zi cu zi a modului în care unitatea sa de parașutiști a fost trimisă în Ucraina, a intrat în Herson și a capturat portul, iar apoi a stat sub focul puternic de artilerie timp de mai bine de o lună, lângă Nikolaev, cum a fost rănit și evacuat cu o infecție oculară. Atunci era deja convins că trebuie să expună putregaiul din miezul invaziei ruse din Ucraina.
„Stăteam sub focul de artilerie lângă Nikolaev. În acel moment deja credeam că facem o prostie. Pentru ce dracu avem nevoie de acest război? Și chiar am avut acest gând: Doamne, dacă supraviețuiesc, voi face tot ce pot pentru a opri asta”, spune el.
A petrecut 45 de zile scriind amintirile sale din război, rupând o lege a tăcerii în care până și cuvântul război a fost interzis în public.
„Pur și simplu nu mai pot să tac, deși știu că probabil nu voi schimba nimic și poate că m-am comportat prostește și de aceea am necazuri”, spune Filatiev.
„Este foarte important ca cineva să vorbească”, a spus Vladimir Osecikin, șeful rețelei pentru drepturile omului Gulagu.net, care l-a ajutat pe Filatiev să plece din Rusia, la începutul acestei săptămâni.
Filatiev este primul soldat despre care se știe că a fugit din Rusia din cauza opoziției față de război.
„El deschide o cutie a Pandorei”, spune Osecikin.
Săptămâna aceasta, site-ul rus de investigații iStories, care a fost interzis în Rusia, a publicat o mărturie a unui alt soldat rus care recunoaște în fața camerei că a împușcat un civil din orașul ucrainean Andriivka.
Filatiev, care a servit în regimentul de asalt aerian 56 Gardă, cu sediul în Crimeea, a descris modul în care unitatea sa epuizată și prost echipată a năvălit în Ucraina continentală, în urma unui atac cu rachete, la sfârșitul lunii februarie, cu puține obiective concrete și nicio idee despre motivele războiului.
„Mi-au trebuit săptămâni întregi să înțeleg că nu e război pe teritoriul Rusiei și că tocmai atacasem Ucraina”, a spus el.
La un moment dat, Filatiev descrie modul în care parașutiștii, elita armatei ruse, au capturat portul Herson și au început imediat să fure „calculatoare și orice bunuri de valorare pe care le-au putut găsi”. Apoi au jefuit bucătăriile pentru mâncare.
„Ca sălbaticii, mâncam tot ce găseam: ovăz, terci, dulceață, miere, cafea… Nu ne-a păsat de nimic, eram deja împinși la limită. Majoritatea petrecuseră o lună pe câmp fără nicio urmă de confort, un duș sau mâncare normală”, spune el.
„La ce stare sălbatică poți conduce oamenii fără să te gândești la faptul că au nevoie să doarmă, să mănânce și să se spele. Totul în jur ne dădea un sentiment josnic; ca niște nenorociți, am încercat să supraviețuim”, a scris Filatiev.
„Știu că va suna ciudat pentru un cititor străin”, a spus el, descriind un coleg soldat care fura un computer.
„Dar soldatul știe că asta valorează mai mult decât salariul lui. Și cine știe dacă va mai fi în viață mâine. Așa că îl ia. Nu încerc să justific ceea ce a făcut. Dar cred că este important să spun de ce oamenii se comportă așa, să înțelegi cum să-i oprești… Ce va face o persoană în astfel de situații extreme”, spune el.
Totodată, el a criticat „degradarea” armatei, inclusiv folosirea unor echipamente și vehicule vechi care i-au lăsat pe soldații ruși expuși în fața contraatacurilor ucrainene. Pușca pe care a primit-o înainte de război era ruginită și avea cureaua ruptă, a spus el.
„Am fost o țintă ideală”, a scris el, descriind călătoria către Herson cu camioane UAZ învechite și neblindate, care uneori stăteau pe loc timp de 20 de minute.
„Nu era clar care era planul – ca întotdeauna, nimeni nu știa nimic”, a adăugat el. Pe măsură ce frustrarea creștea pe front, a auzit că unii soldați s-au împușcat singuri pentru a scăpa de luptă și a primi cele 3 milioane de ruble (40.542 de lire sterline) compensație pentru răniți, spune Filatiev.
A auzit și zvonuri despre acte de mutilare împotriva soldaților capturați și cadavrelor. În interviu, el a spus că nu a văzut personal actele de abuz comise în timpul războiului. Dar a descris o cultură a furiei și a resentimentelor din armată care dărâmă fațada sprijinului total pentru răboi descrisă în propaganda rusă.
„Majoritatea oamenilor din armată sunt nemulțumiți de ceea ce se întâmplă acolo, sunt nemulțumiți de guvern și comandanții lor, sunt nemulțumiți de Putin și de politica lui, sunt nemulțumiți de ministrul apărării, care nu a făcut deloc armată”, a mai scris acesta.
Sursa: Digi24.ro