Actualitate

Un moldovean a trimis o scrisoare fondatorului Facebook. Explicați judecătorilor ce înseamnă o vizualizare pe rețelele de socializare

Recent, la 3 iunie, am avut a doua rundă de alegeri pentru Primăria din Chișinău, capitala Moldovei. Andrei Năstase a câștigat cu 52,57%. Cu toate acestea, mandatul nu a fost validat, din câteva motive. Unul dintre ele a fost legat de Facebook, subiectul dvs. preferat. Câteva clipuri live au fost înregistrate în acea zi și au avut în total peste 250.000 de vizualizări și multe distribuiri, astfel încât acestea au influențat numărul total de alegători (248.946)." Haha, știu, trebuie să fiți pe podea râzând”, se arată în scrisoare.

Moldoveanul îl roagă să explice instanței judecătorești din Moldova câteva lucruri despre Facebook:

„- Ce înseamnă o vizualizare video pe Facebook?!

– Întrucât au fost înregistrate în jur de 3-4 videoclipuri înregistrate în acea zi, nu puteți adăuga numărul de vizionări pentru fiecare videoclip și puteți spune că în total au fost peste 250.000 de vizionări, deoarece acestea nu sunt spectatori unici. Aceeași persoană ar fi putut viziona același videoclip, nu-i așa?

– Numărul de vizionări se adaugă de la momentul lansării videoclipului live și nu se încheie la finalizarea videoclipului, ci continuă să se adune. Deci, după 17 ore, numărul de vizionări va include vizionările în timpul și după înregistrarea videoclipului. Prin urmare, dacă Ziua alegerilor sa încheiat și am vizionat videoclipul o zi după aceea, voi fi inclus ca spectator, nu?”, mai scrie Nicu Gaibu.

„Și ultima, nu ca un fan Facebook, ci ca o ființă umană rațională:

Vă rugăm să le explicați că, dacă Andrei Nastase a înregistrat câteva clipuri video în direct pe 3 iunie, încurajând oamenii să voteze, nu puteți urmări cât de mulți oameni din acești spectatori au votat, mai ales numărul de spectatori care au votat pentru Andrei Nastase. Vă mulțumim și vă rugăm să vă faceți timp pentru a răspunde”, mai scrie internautul.

Curtea de Apel a menținut decizia instanței de fond, care a declarat alegerile locale noi drept nevalabile.

Judecătoria Chișinău a motivat decizia privind anularea rezultatelor alegerilor locale prin faptul că Ion Ceban și Andrei Năstase ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor.

"…este evident că ambii concurenți electorali, în ziua alegerilor, au îndemnat alegătorii la vot și au admis acțiuni considerate de către instanța de judecată, în temeiul unei hotărâri judecătorești irevocabile, ca fiind agitație electorală ilegală.

[…] În astfel de circumstanțe, instanța de judecată constată că, agitația electorală efectuată ilegal în ziua alegerilor, care a fost adresată unui număr de persoane,

incontestabil mai mare decât diferența de voturi dintre candidați, atestă faptul, că alegerile, la finalul lor, au fost alterate prin comportamentul candidaților electorali.

Nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra alegătorului cu scopul de a-l sili să participe sau să nu participe la alegeri, precum şi asupra exprimării de către acesta a liberei sale voinţe ; nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra alegătorului pentru a-l face să voteze sau să nu voteze, precum şi pentru a-l împiedica să-şi exprime voinţa în mod independent", se arată în decizia motivată a Judecătoriei Chișinău.

Sursa: unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *