Actualitate

Un nou EȘEC pentru regimul Dodon/Chicu. Slusari: „Moldova NU VA PRIMI anul curent finanțare de la FMI”

Vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, afirmă că țara noastră va rămâne în anul 2020 fără finanțare de la Fondul Monetar Internațional. Într-o postare făcută pe pagina sa de facebook, Slusari afirmă că a primit această informație de la surse demne de încredere de la Ministerul Finanțelor, dar n-a oferit alte detalii în acest sens. Pe de altă parte, reprezentanții Executivului evită să comenteze această declarație.

Contactat de echipa cotidianul.md, consilierul premierului, Boris Harea, a declarat că Guvernul nu comentează declarațiile cu tentă electorală a unor politicieni. Totodată, Harea a ținut să precizeze că: „Guvernul a îndeplinit toate condițiile agreate cu FMI. Acum, unele acțiuni urmează a fi îndeplinite de Parlament”.

Iar consultantul în comunicare al Ministerului Finanțelor, Adrian Platon a declarat că instituția nu a informată de Fondul Monetar Internațional despre o asemenea decizie.

Și fostul ministrul al Finanțelor, actualul vicepreședinte al PAS, Natalia Gavriliță, a spus anterior că țara noastră nu va reuși să acceseze 550 de milioane de dolari din partea FMI, dar și 100 de milioane de euro de la UE. Iar motivul, potrivit Nataliei Gavriliță, ar fi faptul că: „Guvernarea lui Dodon, ocupată cu nunți și odihne, nu reușește să aprobe rectificarea bugetului și alte decizii necesare înainte de ședința Consiliul Directorilor al FMI de pe 16 septembrie, anunțată anterior”.

La mijlocul verii, FMI a anunțat că a ajuns la un numitor comun cu Republica Moldova, privind programul de reforme economice, susținut printr-un acord pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanțare extinsă (EFF). Astfel, țara noastră urma să obțină acces la o asistență financiară în valoare de circa 558 milioane de dolari. Atunci şeful Misiunii Fondului, Ruben Atoyan, declară că noul program va fi semnat în luna septembrie de Consiliul de Directori Executivi al FMI, după ce autoritățile moldovene vor implementa un șir de acțiuni, inclusiv în domeniul independenței băncii centrale, supravegherii sectorului financiar și transparenței bugetar-fiscale.

https://cotidianul.md 
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *