Internațional

Un sat din Slovacia a refuzat să redenumească o stradă care poartă numele fostului lider fascist al țării aliat cu Hitler

Membrii consiliului local din Varin, un sat din Slovacia, au votat împotriva cerinței procurorilor de stat de a redenumi o stradă care poartă numele lui Monsignor Jozef Tiso, liderul fascist care a condus Slovacia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează BBC.

Doar un singur consilier a votat pentru schimbarea indicatorului stradal care poartă numele „Tisova” – toți ceilalți au votat împotriva propunerii.

Situația ar putea ajunge acum la curtea de justiție, în timp ce consiliul dorește să organizeze un referendum prin care localnicii să decidă dacă strada va fi redenumită sau nu. Nu cu mult timp în urmă, activiștii au rupt din nou indicatorul stradal.

Membrii consiliului local au fost puși sub acuzare pentru că au încălcat legile împotriva extremismului din Slovacia, după ce au refuzat să redenumească strada, dar acuzațiile au fost respinse mai târziu de un procuror special.

Tiso a condus statul slovac clero-fascist, un client al Germaniei naziste, între anii 1939 – 1945. A fost arestat la finalul războiului și spânzurat de autoritățile cehoslovace, însă este văzut ca un erou de extrema dreaptă și de unii clerici catolici, potrivit BBC cu referire la Digi24.

Sub conducerea sa, între 70.000 și 90.000 de evrei care trăiau în Slovacia, inclusiv toate cele 25 de familii de evrei din Varin, au fost deportați și uciși în timpul Holocaustului.

Slovacia a fost singura țară europeană din timpul războiului care a plătit pentru ca Germania nazistă să îi ia cetățenii evrei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *