Una din cele patru balene albe cunoscute a fost zărită din nou în apropierea coastelor australiene (VIDEO)
Având o lungime de 13-14 metri, balenele cu cocoașă trăiesc în mările și oceanele lumii, fiind cunoscute pentru salturile lor spectaculoase deasupra apei, lucru care le face foarte atractive pentru adepții "Whale Watching" (observarea balenelor). De obicei de culoare gri închis, aceste cetacee înoată în ape adânci, parcurgând până la 20.000 de kilometri pe an. Există însă patru exemplare de un alb imaculat: Migaloo, Migaloo Junior, Bahloo și Willow, care au gena albinos, în totalitate sau parțial.
Migaloo este cea mai celebră și cel mai ușor observabilă dintre balenele cu cocoașă albe. Ea a fost filmată luni, în apropiere de Byron Bay, de o expediție de observare, în tipul migrației sale anuale între Antarctica și apele mai calde din Queensland. Reperat prima oară în 1991 în largul coastelor australiene, masculul de circa 30 de ani a fost considerat mult timp singurul reprezentant alb al speciei sale. Iarna își petrece majoritatea timpului în apele din nordul statului Queensland alături de tovarășii săi gri, iar vara în cele ale Groenlandei, profitând astfel de o temperatură ideală a apei pe parcursul anului.
Datorită aspectului său unic, Migaloo este protejat de autoritățile australiene, iar ambarcațiunile turistice nu se pot apropia la mai puțin de 500 de metri. Balena călătoare a mai fost zărită în Hawaii, în apropiere de Maui, în iunie 2014. În urmă cu câteva zile a fost văzută și în Noua Zeelandă, aproape de Cook Strait.
Migaloo are propriul său site web, care îi prezintă deplasările și locurile în care poate fi observată (migaloo.com.au).
În 2008 a fost descoperit un alt mascul alb în aceeași zonă, aproape de Marea Barieră de corali: Balhoo, care se deosebește de Migaloo prin petele negre de pe cap și coadă. Spre deosebire de Migaloo, care poate fi observat des de oameni, Balhoo este foarte scump la vedere.
În 2011, un pui de balenă alb, mascul, a fost reperat în aceeași zonă cu Migaloo, cu care seamănă, așa că a fost botezat Migaloo Junior. Puiul pare a fi progenitura directă a vedetei balenelor albe, chiar dacă nu există o dovadă în acest sens.
În 2012 a fost descoperit în Arctica, în apropierea coastelor norvegiene, un alt pui de balenă cu pete negre, botezat Willow.
Nu se cunosc deocamdată motivele acestei depigmentări, încheie site-ul menționat.
Agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!