Ungaria este pregătită pentru un exod al maghiarilor din vestul Ucrainei, în cazul unui conflict
"Ungaria va contribui la finanţarea salariilor profesorilor, la alimentele oferite copiilor şi la subvenţionarea unor localităţi din vestul Ucrainei care au dificultăţi economice", a declarat Janos Lazar într-un interviu acordat publicaţiei Napi Gazdasag.
"Prioritatea noastră este ca etnicii maghiari din vestul Ucrainei să fie în stare să trăiască acasă, de aceea vom iniţia un program de asistenţă", a explicat Lazar.
"De asemenea, Ungaria este pregătită pentru scenariul cel mai grav, cel în care etnicii maghiari din vestul Ucrainei ar fi forţaţi să fugă din cauza violenţelor. Guvernul Ungariei trebuie să protejeze toţi cetăţenii ungari. Dacă maghiari din vestul Ucrainei vor trebui să fugă, îi vom primi pe toţi în Ungaria", a spus Janos Lazar.
Joi, Guvernul de la Budapesta se declara "extrem de preocupat" de confruntările armate produse în vestul Ucrainei, într-o zonă situată în apropierea frontierelor cu Ungaria şi România.
Autorităţile ucrainene ar putea lansa o operaţiune antiteroristă în regiunea Transcarpatia, situată în vestul Ucrainei, la frontiera cu România, Ungaria şi Slovacia, în urma confruntărilor armate produse în această zonă. "Serviciul ucrainean de securitate (SBU) analizează posibilitatea lansării unei misiuni antiteroriste în zona oraşului Mukaceve şi în toată regiunea Transcarpatia", a declarat Ghennadi Kuzneţov, şeful Direcţiei antiteroriste de la Kiev. "Deocamdată, nu a fost luată nicio decizie în acest sens", a explicat oficialul ucrainean. "Avem de-a face cu activităţi teroriste pentru împărţirea zonelor de influenţă", a subliniat oficialul ucrainean, referindu-se la confruntările militare izbucnite în 12 iulie.
Administraţia prooccidentală de la Kiev se confruntă cu riscul unui nou conflict militar, de data aceasta în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia, unde combatanţii grupului ultranaţionalist Sectorul Dreptei sunt implicaţi în confruntări armate cu autorităţile. Membri ai grupului paramilitar Pravi Sektor (Sectorul Dreptei) refuză să predea armele şi au fost implicaţi în confruntări cu serviciile de securitate ucrainene în apropierea oraşului Mukaceve, situat în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia. Confruntările armate au izbucnit pe 12 iulie, când zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autorităţile înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de grenade. Ambele părţi se acuză că ar fi deschis focul, iar confruntările s-au soldat cu cel puţin trei morţi, un civil şi doi membri ai Pravi Sektor. Alte 13 persoane au fost rănite. Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.
Sursa: Mediafax.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!