Externe

Ungaria va acorda un ajutor financiar de 187 de milioane de euro pentru Ucraina – decret guvernamental

Ungaria va furniza un ajutor financiar de 187 de milioane de euro pentru Ucraina, drept contribuţie a sa la viitorul pachet de sprijin al UE în valoare de 18 miliarde de euro în 2023 pentru Kiev, potrivit unui decret guvernamental publicat miercuri, 23 noimebrie, de Budapesta, transmite Reuters.

Guvernul premierului Viktor Orban a anunţat că doreşte să-şi plătească partea sa de sprijin pentru Ucraina, dar că o va achita bilateral şi nu prin credite comune ale Uniunii Europene.

”Guvernul continuă să-şi respecte angajamentul de a lua parte la sprijinul financiar pentru Ucraina, ţară cuprinsă de război. Aşadar, guvernul cere ministrului finanţelor să se asigure furnizarea a 187 milioane de euro care vor fi partea Ungariei din cele 18 miliarde de euro care vor fi acordate Ucrainei”, se menționează în documentul citat.

Decretul, semnat de Viktor Orban, mai prevede că ministrul de externe ungar Peter Szijjarto va trebui să înceapă discuţii cu Ucraina pentru a încheia un acord necesar pentru furnizarea asistenţei financiare Kievului, potrivit Agerpres.

Astfel, pntru obţinerea fondurilor pentru acest credit, pe care Ucraina va trebui să îl ramburseze în 35 de ani, Comisia Europeană se va împrumuta de pe pieţele de capital. Totuşi, propunerile pentru pachetul financiar trebuie să fie aprobate de Parlamentul European şi de cele 27 de state membre ale UE, iar Budapesta a anunţat că nu va lua parte la împrumutul comun al UE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *