Politică

Uniunea Europeană nu ne trântește încă ușa în nas

Mai mult, Consiliul UE reafirmă importanța pe care o are Parteneriatul Estic ca o anumită dimensiune a politicii europene de vecinătate, precum și obiectivul său de a accelera asocierea politică și aprofundarea integrării economice a țărilor partenere est-europene cu UE. 
„Consiliul recunoaște aspirațiile europene și alegerea europeană a unor parteneri și angajamentul lor de a construi o democrație durabilă. Aceasta subliniază rolul special al Parteneriatului Estic pentru a sprijini pe cei care caută o relație tot mai strânsă cu UE”, se arată în comunicatul emis de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei.

Totodată, în cadrul comunicatului se menționează că organizația europeană a solicitat progrese privind acordurile de asociere, inclusiv ZLSAC (Zona de Liber Schimb și Comerț Aprofundat) cu Republica Moldova, Georgia și Armenia, în vederea finalizării acestora până la ziua summitului. „Se apreciază lansarea lucrului cu acești parteneri pentru a înlocui acțiunile din cadrul planurilor PEV, în vederea facilitării punerii în aplicare a acordurilor de asociere”, se menționează în comunicat.

De asemenea, Consiliul UE așteaptă cu nerăbdare încheierea rapidă a acordurilor de facilitare a regimului vizelor modificate cu Ucraina și R. Moldova.

În cadrul comunicatului se amintește și de sprijinul financiar semnificativ oferit de UE pentru eforturile de reformă ale țărilor partenere, în perioada 2010-2013, care se ridică la 1,9 miliarde de euro. Este, de asemenea, indicat faptul că Programul de Integrare şi Cooperare al Parteneriatului Estic (EaPIC) a oferit suport financiar suplimentar pentru eforturile de reformă ale R. Moldova, Armeniei și Georgiei, în conformitate cu principiul „Mai mult pentru mai mult” („more for more”). Așadar, Consiliul încurajează țările partenere pentru a avansa reformele și să profite pe deplin de oportunitățile oferite de participarea la programele UE și în activitatea agențiilor UE, iar BEI este invitat să continue să își intensifice sprijinul pentru investiții în regiune.

În încheiere, Comitetul de Miniștri al Consiliului este în așteptarea Summitului de la Vilnius, lucru care va sublinia faptul că ritmul reformelor va determina intensitatea cooperării, iar partenerii cei mai implicați în procesul de reforme vor beneficia cel mai mult de relația lor cu Uniunea Europeană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *