Actualitate

Universităților neacreditate li se va retrage dreptul de activitate

În acest context, ministrul Educației, Maia Sandu, a menționat că: „Unul dintre pilonii reformei educaționale este asigurarea calității în învățământ, iar înființarea Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional constituie un prim pas decisiv în abordarea acestei probleme. Vom face front comun cu toți aceia care susțin o educație de calitate în țara noastră”.

Experți independenți vor forma Agenția Calității

Problema calităţii educației a întrunit un larg consens printre actorii interesaţi din sistem şi constituie un plan esenţial al reformei în educaţie, motiv pentru care Ministerul Educaţiei a iniţiat deja un proiect de lege pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului.

Potrivit sursei citate Agenţia trebuie să fie formată din profesionişti ai asigurării calităţii în învăţământ, selectaţi prin concurs jurizat internaţional şi să fie total independentă de factorul politic, în conformitate cu standardele europene în domeniu, astfel încât verdictele ei să fie recunoscute internaţional. Asta înseamnă că membrii Agenției trebuie să fie experți în managementul calității în educație, astfel să acrediteze programele de studii în instituții pentru fiecare ciclu de învățământ superior, inclusiv pentru programele de învățământ vocațional tehnic şi mediu de specialitate și cele de învățare pe tot parcursul vieții.

Agenția Calității, atribuții

„Înființarea Agenției este de importanţă crucială pentru sistemul de învăţământ pentru ca viitorii studenţi să fie informați cu privire la calitatea programelor de studii şi instituţiilor către care se îndreaptă. Este, în primul rând, în beneficiul absolvenţilor ale căror diplome vor fi astfel recunoscute internaţional, similar diplomelor din Uniunea Europeană. Recunoașterea diplomelor nu poate avea loc în afara unui sistem de acreditare racordat la principiile europene, dar și internaționale”, scrie site-ul ministerului Educației.

Potrivit proiectului de lege propus astăzi spre examinare în Comisia Parlamentară vizează crearea Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii sau de o altă agenţie de evaluare a calităţii înscrisă în Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior care ar evalua capacitatea instituțiilor educaționale; eficienţa educaţională, inclusiv a rezultatelor academice a acestora; calitatea programelor de formare profesională şi continuă; managementului instituţional al calităţii și rezultatele cercetărilor ştiinţifice.

Toate instituțiile vor fi evaluate

Astfel, Legea organică privind modificarea şi completarea Legii învăţământului din 21 iulie 1995, mai prevede faptul că pentru funcționare instituțiile de învățământ superior vor trebui să parcurgă două etape succesive: obținerea autorizației de funcţionare provizorie, care reprezintă actul de înfiinţare şi acordă dreptul de a desfăşura procesul de învăţământ şi de a organiza admiterea la studii, și acreditarea, care acordă şi dreptul de a emite diplome, certificate şi alte acte de studii recunoscute de Ministerul Educaţiei, şi de a organiza examen de finalizare a studiilor. După obţinerea acreditării, programele de studii şi instituţiile de învăţământ superior vor fi evaluate extern periodic, în vederea reacreditării, cel puţin odată la cinci ani.

Dacă va fi aprobată legea, toate instituţiile de învăţământ superior de stat şi private aflate în funcţiune la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi supuse, în mod obligatoriu, în termen de cel mult 5 ani, acreditării în condiţiile legii. Universitățile care nu vor obține acreditarea vor fi închise, iar studenții repartizați la programele similare din alte instituții.

Menționăm că ieri președintele Consiliului Rectorilor din Moldova, Ion Bostan a declarat ieri în cadrul unei ședințe a Academiei de Științe, că „este nevoie de o instituţie care ar acredita universităţile”.

„Anterior, exista Consiliul de Evaluare Academică şi Acreditare a Instituţiilor de Învăţământ, în frunte cu doctorul în ştiinţe tehnice Vitalie Scalnîi, care acredita universităţile de stat şi cele particulare. După ce a fost trecut din subordinea guvernului în cea a Ministerului Educaţiei, consiliul respectiv practic s-a dizolvat. Acum e nevoie de o Agenţie Naţională de Asigurare a Calităţii, care ar face ordine în instituţiile de învăţământ”, a declarat Ion Bostan.

A.C.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *