Timpul Local

Unul din cinci moldoveni riscă să facă infarct

Screeningul (examinarea în masă) elaborat în baza recomandărilor Societăţii Europene de Cardiologie a fost realizat în perioada februarie-decembrie a anului trecut pe un eşantion de 24.000 de persoane din mediul rural şi cel urban. Rezultatele finale arată că 81% din cei care au participat la screening prezintă un risc mai mic de 5% de a dezvolta un eveniment cardiovascular în următorii zece ani, iar în jur de 19% prezintă un risc de îmbolnăvire mai mare, în cazul acestora fiind nevoie de spitalizare sau tratament urgent. Studiul arată că bărbaţii sunt mai expuşi riscului de îmbolnăvire decât femeile, iar cei mai mulţi bolnavi provin din mediul urban. Pentru a evita riscul de a dezvolta un eveniment cardiac, 80% din persoanele implicate în proiect trebuie să-şi schimbe modul de viaţă şi anume – să renunţe la fumat, să consume fructe şi legume, să practice sportul – toate aceste măsuri fiind obligatorii pentru o inimă sănătoasă.

Directorul general al CNAM (Casa Naţională de Asigurări în Medicină), Mircea Buga, a declarat în cadrul conferinţei de presă la care au fost prezentate rezultatele că 80% din maladiile cauzate de afecţiuni cardiovasculare pot fi reduse la nivelul asistenţei medicale primare prin monitorizarea factorilor de risc. „Este foarte important de a stabili factorii care provoacă bolile cardiovasculare, pentru ca, mai târziu, să putem preveni riscul îmbolnăvirilor. Aceşti factori sunt hipertensiunea arterială, nivelul înalt de colesterol, consumul redus de fructe şi legume, fumatul, excesul ponderal, dar şi activitatea fizică insuficientă”.

Testul care urmăreşte stabilirea factorilor de risc poate fi făcut gratuit în mai multe localităţi din republică. Pacienţii pot consulta medicul de familie, el fiind obligat să-i informeze şi despre medicamentele compensate de care pot beneficia pentru tratament. Aparatajul utilizat la testare, o noutate pentru R. Moldova, permite prezentarea rezultatelor în mai puţin de două ore. Potrivit directorului de proiect din cadrul Centrului de Strategii şi Politici de Sănătate, Inga Pasecinic, organizarea screeningului este foarte importantă, întrucât un asemenea control contribuie la înţelegerea factorilor de risc cardiovascular. Totodată, acesta identifică persoanele care să fie supuse ulterior monitorizării, urmărindu-se astfel evaluarea eficientă a managementului clinic la etapa de prevenire în cadrul asistenţei medicale primare.

Proiectul a fost finanţat din Fondul măsurilor de profilaxie a CNAM şi a implicat costuri de 1 mln. 600 mii lei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *