Sănătate

Urina care miroase urât: medicul explică dacă există motive de îngrijorare

Dacă observați o schimbare alarmantă a mirosului sau a aspectului urinei, trebuie să consultați un medic cât mai curând posibil. Uneori, acest lucru poate fi un simptom de boală.

De obicei, urina noastră are un miros subtil și o culoare galben-pai. Cu toate acestea, uneori există excepții de la această normă.

În cele mai multe cazuri, este puțin probabil ca un miros puternic de urină să fie un simptom de boală, deoarece acesta poate fi afectat de medicamente, de dietă sau de faptul că nu bei suficientă apă. Cu toate acestea, dacă mirosul neobișnuit persistă pentru o perioadă lungă de timp, ar trebui luată în considerare o vizită la medic.

Cum arată diureza normală
Urina are, de obicei, un miros subțire, aproape imperceptibil și o culoare galben-pai. Un volum normal de urină este între 1000 și 2000 ml (în funcție de cantitatea de lichide pe care o beți), iar o vizită la toaletă poate fi de până la 7 ori pe zi, ceea ce este considerat normal. În ceea ce privește mirosul de urină în sine, acesta se modifică ca urmare a unei infecții urinare, dar poate fi cauzat și de dietă sau de boli sistemice, cum ar fi diabetul.

Mirosul slab de urină și dieta
Primul lucru care trebuie căutat este o legătură între mirosul ciudat de urină și alimentele pe care le consumați. Anumite alimente pot schimba mirosul urinei, de ex:

sparanghelul;
usturoi;
hreanul;
varza de Bruxelles;
cafea;
condimente orientale.

Cu toate acestea, dacă mirosul ciudat al urinei nu este legat de dietă, trebuie să vă uitați cu atenție la culoarea urinei și să acordați atenție unor posibile simptome suplimentare.

Urină cu miros de amoniac
Dacă simțiți miros de amoniac atunci când urinați și dacă urina este de culoare închisă, este posibil să fiți deshidratat. Trebuie să acordați atenție cantității de lichide pe care o beți în timpul zilei – ar trebui să beți 1,5-2 litri de apă pe zi. Vorbim de apă plată simplă, nu de ceai, cafea sau compoturi. Dacă beți suficiente lichide, urina dumneavoastră este de culoare galben-pai și aproape inodoră. Pe de altă parte, o urină prea deschisă sau limpede poate indica hiperhidratare – un conținut crescut de apă în organism.

Mirosul de urină care seamănă cu amoniacul și nu este asociat cu deshidratarea poate indica infecții ale tractului urinar – cistită sau boli renale.

Mirosul de acetonă din urină
Mirosul de acetonă sau de măr acru poate indica cetoacidoză – corpii cetonici sunt prezenți în urină, provocând un dezechilibru acido-alcalin în organism. Un astfel de miros necesită o analiză urgentă a urinei, a sângelui și un sfat medical.

Urină cu miros de fructe
Dacă urina miroase a fructe, poate indica un nivel prea ridicat al zahărului din sânge, adică hiperglicemie, ceea ce indică posibila prezență a diabetului zaharat.

Miros de urină învechită
Acest miros la urinare poate indica o boală hepatică sau pancreatică. În acest caz, se recomandă un consult la un gastroenterolog.

Miros de pește sau de șoarece în urină
Un astfel de miros neobișnuit de urină poate indica o tulburare metabolică sau boli care sunt foarte rare, de ex:

Trimetilaminuria (miros de urină cu miros de pește), care se dezvoltă din cauza lipsei unei enzime implicate în conversia trimetilaminei în organism.
Fenilcetonuria (miros de urină de șoarece) este o tulburare metabolică genetică care determină acumularea în organism a unui exces de fenilalanină (un aminoacid esențial).

Miros neplăcut de urină în timpul sarcinii
Ușoarele fluctuații ale mirosului de urină în timpul sarcinii sunt un fenomen fiziologic cauzat de o schimbare a fondului hormonal. Cu toate acestea, trebuie manifestată prudență și trebuie să vă consultați întotdeauna medicul, deoarece nu este neobișnuit ca în timpul sarcinii să apară cistita. Cistita în timpul sarcinii trebuie tratată sub supravegherea unui medic. În scopul diagnosticării, ar trebui să se efectueze un examen general și o cultură de urină cu un program antibiotic. Aceasta determină tipul de bacterii și sensibilitatea lor la anumite grupuri de antibiotice, ceea ce permite selectarea unor agenți farmacologici mai eficienți pentru terapie. De asemenea, medicul dumneavoastră poate prescrie o ecografie a abdomenului, cu accent deosebit pe rinichi.

Diagnosticul urinei cu miros urât mirositor
Urina cu miros neplăcut care persistă mai mult de câteva zile trebuie să fie consultată cu un specialist. Principalul test care poate sugera cauza mirosului neobișnuit este un test general de urină și, în unele cazuri (dacă se suspectează o infecție), o cultură bacteriologică a urinei.

Tratarea mirosului surprinzător de urină: ce trebuie făcut
Tratamentul acestui simptom este strâns legat de cauza mirosului neplăcut de urină. Infecțiile bacteriene necesită, de obicei, un tratament antibiotic oral, de preferință pe baza rezultatelor culturii. În cazurile de diabet zaharat sau de suspiciune de cetoacidoză, este necesar un tratament pentru a compensa anomaliile existente.

Bolile genetice rare sunt tratate doar de specialiști – de obicei, sunt necesare diete speciale pentru a elimina aminoacizii care pun în pericol viața, prevenind dezvoltarea unor complicații grave ale sistemului nervos.

Când mirosul neplăcut de urină este cauzat de alimentele, lichidele sau medicamentele pe care le consumați, aveți două opțiuni – să vă obișnuiți cu mirosul ciudat de urină sau să nu mai consumați un anumit tip de alimente.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *