Economie

Valeriu Lazăr: Economia Republicii Moldova va rezista la presiuni

Declaraţia a fost făcută de către vicemprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, la dezbaterea publică „Post-scriptum: Ce ar trebui să ştie şi să facă societatea moldovenească în cazul declaraţiilor catalogate drept „deranjante”, făcute de către oficiali străini la adresa Republicii Moldova?”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Oficialul spune că ultimele declaraţii ale autorităţilor din Rusia şi embargoul impus la vinuri este mai degrabă un test pentru Moldova, o înţepătură mică. „Economia va rezista, dar mă tem că politicul nu. Nu trebuie să reacţionăm primitiv la acest prim test, aceasta a fost o mică înţepătură, cei din Rusia ştiu că nu aici ne doare cel mai tare. Trebuie să înţelegem că suntem într-un context regional complicat. Noi reacţionăm provincial. Cu cei din Rusia se negociază hotărât, fără complexe de inferioritate. Dacă aş putea pune mâna în foc că toate produsele din Moldova sunt inofensive, eu aş discuta altfel”, a spus ministrul economiei.

Valeriu Lazăr afirmă că în Moldova sunt producători oneşti, dar sunt şi din cei obraznici sau chiar criminali. „Nu este un test doar pentru clasa politică şi pentru economie, este un test pentru cultura politică a întregii societăţi. Aceasta a fost prima înţepătură şi au apărut anumite fisuri. Temerea mea este că, dacă nu ne vine mintea la cap, riscurile sunt destul de mari, avem alegerile în faţă, şi dacă oamenii văd probleme vor alege altfel. Pe mine mă deranjează reacţiile din partea clasei politice şi a societăţii”, a menţionat ministrul.

Ministrul spune că fisurile în coaliţia de guvernământ nu au apărut acum. „Ele erau, într-o guvernare de coaliţie e ceva normal. Sunt chestiuni ideologice cu care nu vom fi de acord. Trebuie să comunicăm mai mult, am avut unele cazuri pe care nu le-am discutat, va trebui, probabil, să consolidăm platformele de comunicare. Ca niciodată avem necesitatea vitală de a fi solidari şi de a ne consolida în jurul unei idei. Nu am sentimentul că am comunicat suficient cu populaţia. Trebuie să inducem în societate ce însemnă valori europene, că necesită anumite jertfe, că trebuie să luptăm pentru ele, este un test pentru societate că într-adevăr această alegere este ireversibilă. Eu zic că noi încă ne menţinem în zona anumitor riscuri”, a spus ministrul.

Dezbaterile publice cu tema: „Post-scriptum: Ce ar trebui să ştie şi să facă societatea moldovenească în cazul declaraţiilor catalogate drept „deranjante”, făcute de către oficiali străini la adresa Republicii Moldova?”, este ediţia a XXI-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

TIMPUL.MD via IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *