Economie

Veaceslav Negruța: „Sectorul bancar este problema nr. 1 în Republica Moldova”

Toate deficienţele la nivel macroeconomic ţin de problemele grave şi majore apărute în acest sector. Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei anuale internaţionale MACRO-2015, cu tema: „Promovarea securităţii economice şi sociale în contextul unor riscuri majore”.

A doua problemă majoră este lipsa unui Guvern cu deplină putere şi susţinere politică.
Veaceslav Negruţa a menţionat că legislaţia financiar-bancară în ultimii 1,5 ani a fost modificată considerabil fără participarea legiuitorului, în mare parte a fost modificată prin asumări de răspundere sau prin vot la pachet fără să se intre în esenţă. „Efectele vedem că au fost dezastruoase. Toate deformările macro-economice generate de acest sector de fapt au fost transpuse peste alte sectoare. Vedem profituri în bilanţul câtorva bănci comerciale şi, de fapt, găuri în bilanţul întreprinderilor şi în bugetele gospodăriilor casnice”, a menţionat fostul ministru.

Ca rezultat, avem o blocare a finanţărilor, deocamdată, parţială, din cauza problemelor din sectorul financiar-bancar. Mai avem şi transparenţă nulă la adoptarea actelor normative în sectorul financiar-bancar”. Veaceslav Negruţă spune că acum în ţară probleme există nu doar în sectorul bancar, ci şi în cel de asigurări, de leasing, la asociaţiile de economii şi împrumut, dar care vor fi vizibile mai târziu.

Expertul menţionează că sistemul financiar-bancar este funcţional, deocamdată, dar încrederea descreşte dramatic. „Vedem finanţele publice care sunt în pragul blocajului de onorare a obligaţiunilor pe intern. Aici, deocamdată, nu simţim acel miliard lipsă, dar, când va fi pus ca datorie publică, va fi resimţit de fiecare agent economic, de fiecare contribuabil. Evident că este vorba despre pierderea încrederii din partea partenerilor şi donatorilor externi. Despre investiţii serioase nu putem vorbi. Moldova a devenit atractivă numai pentru investiţiile din zonele off-shore, sau cu risc sporit şi cu caracter speculativ”, a menţionat Veaceslav Negruţa.

Expertul consideră că, în 2015, Banca Naţională trebuie lăsată să ia decizii independente, fără implicarea politicului în raport cu băncile aflate în dificultate. Veaceslav Negruţa spune că poate aceste decizii ar trebui luate chiar înainte de a numi un nou guvern. De asemenea, se cere desemnarea unui guvern pentru a putea lansa discuţiile cu partenerii externi, trebuie elaborat un plan anti-criză pentru 2 ani, modificată legislaţia pentru a garanta minimum de siguranţă în sistemul bancar, şi lansată cea de a doua fază de investigaţii pentru a afla unde sunt banii din miliardul furat. Veaceslav Negruţa spune că toţi aceşti paşi sunt necesari pentru a încerca de a salva anul 2016, deoarece ne aşteaptă o perioadă foarte complicată. 

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *