Veaceslav Untilă, deputat, vicepreședinte al Partidului Liberal: Miza care ne unește
Drept urmare, cea mai mare parte a cetățenilor își pun speranțele în actualele alegeri locale generale, pentru a-și exprima atitudinea față de actul guvernării, dar și față de unele formațiuni politice.
Campania electorală a alegerilor locale este în plină desfăşurare şi asta ne permite să venim deja cu anumite aprecieri privind miza ei, în special miza alegerilor pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Analizând la rece starea de lucruri, se poate de spus că lui Dorin Chirtoacă în aceste alegeri îi va reveni un rol cu adevărat istoric. El este unicul care poate stăvili ascensiunea socialiștilor şi unicul exponent al taberei democratice care are capacitatea de a învinge în lupta cu candidatul socialiştilor, Zinaida Greceanâi. Dorin Chirtoacă s-a dovedit a fi de două ori soluţia salvatoare a democraţiei, reuşind să învingă în luptă deschisă reprezentanţii PCRM, care, la acea etapă, era cea mai reprezentativă echipă de pe stânga eşichierului politic şi acum iarăşi va fi soluţia salvatoare, ieşind învingător în lupta împotriva candidatului socialiştilor.
Din practica anterioarelor campanii electorale este cunoscut faptul că Rusia are un interes sporit nu doar faţă de scrutinele parlamentare, ci şi faţă de cele regionale sau locale din Republica Moldova. O dovadă în acest sens o constituie implicarea masivă în alegerile Başcanului Găgăuziei, care au avut loc pe data de 22 martie, dar şi interesul pe care-l va manifesta, potrivit unor informaţii, faţă de Primăria municipiului Bălţi, considerată o fortăreaţă a forţelor proruse. În asemenea condiţii, putem presupune că şi interesul faţă de Primăria Chişinăului va fi unul pe potrivă şi, judecând după exemplul Găgăuziei, se va merge pe același calapod, adică, se vor pompa din gros bani, se vor aplica cele mai sofisticate mecanisme de manipulare a electoratului pentru a asigura victoria candidatului prorus în scrutinul de la începutul verii. Din aceste considerente, devine şi mai clar că Dorin Chirtoacă e unicul candidat din partea taberei democratice care va putea face faţă implicării masive a factorului extern rusesc.
Privite din acest punct de vedere, alegerile pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău vor fi un adevărat test de maturitate politică şi de patriotism pentru alte partide democratice. Chiar dacă Dorin Chirtoacă porneşte cu prima şansă în alegerile din 14 iunie, totuşi, campania electorală ar putea fi influenţată de comportamentul altor partide politice pretins democratice. Dacă acestea vor face uz de metode electorale murdare, dacă vor apela la resursele administrative, dacă vor folosi bani neoficiali şi resursele media pe care le au în lupta împotriva lui Dorin Chirtoacă, intenționând să preia o parte din electoratul democratic, asta se va răsfrânge negreşit şi asupra rezultatului actualului primar, dar şi asupra poziţiilor principalului său concurent – exponentul stângii socialiste.
Sigur, varianta ideală ar fi ca aceste partide, ținând cont de importanţa preconizatului scrutin pentru democraţia din Republica Moldova, să nu-şi înainteze propriii candidaţi şi să aibă o campanie corectă în raport cu unicul candidat cu şanse reale al taberei democratice – Dorin Chirtoacă. Însă e greu de crezut că formațiunile respective vor putea să se ridice deasupra intereselor lor înguste şi să abordeze un astfel de comportament matur şi responsabil. De aceea, nu ne rămâne decât să sperăm că, până la data de 14 iunie, vom avea parte de o campanie electorală cât de cât corectă, iar după 14 iunie, dacă se va desfășura turul doi de scrutin, să ajungem la consolidarea opţiunii electorale pro-democraţie şi convertirea ei în votul pentru Dorin Chirtoacă.
Nu mai puţin importantă este şi lupta pentru Consiliul Municipal Chişinău. În ultimii opt ani forţele revanşarde, susţinute din umbră de unii pretinşi democraţi, au făcut tot posibilul pentru a obstrucţiona activitatea primarului Dorin Chirtoacă, urmărind compromiterea acestuia. Dar şi în condiţii extrem de dificile, primarul a reuşit să asigure dezvoltarea capitalei într-un ritm normal. Și dacă ne dorim ca această dezvoltare să devină mai rapidă şi mai calitativă, urmează să asigurăm, prin votul nostru din 14 iunie, şi componenţa corespunzătoare a Consiliului Municipal Chişinău.
Desigur, Partidul Liberal va depune toate eforturile pentru a obţine un număr cât mai mare de consilieri în CMC și are șanse reale de a ieși învingător și în lupta pentru Consiliu, dacă luăm în calcul repoziționarea simpatiilor electoratului democratic, redistribuirea politică a voturilor pe municipiu la etapa actuală, precum și ponderea votului geopolitic. Numai că este foarte important şi rezultatul comun al tuturor partidelor de orientare democratică. Cu cât mai mare va fi prezenţa în CMC a reprezentanţilor taberei democratice, cu atât mai frumoase perspective de prosperare va avea municipiul. Evident, un rezultat comun bun nu poate fi o garanţie deplină, căci noi avem experienţa tristă înregistrată după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, când PLDM şi PD au preferat o alianţă de guvernare camuflată cu comuniştii, deşi partidele democratice au obţinut o majoritate clară. Totuşi, rămân la părerea că un astfel de rezultat ar oferi mai multe şanse de viitor capitalei decât dacă am avea din start o prezenţă considerabilă în CMC a forţelor revanşarde.
Vorbind de o posibilă revanşă a stângii, nu exagerez deloc. Dacă până acum pericolul venea doar de la comunişti, acum acesta vine şi de la socialişti, şi de la „Partidul Nostru”, şi de la alţi exponenţi ai intereselor ruseşti în Republica Moldova. De aceea, electoratul democrat are nevoie mai mult ca oricând de unitate şi de vigilenţă, votând astfel încât să fie sigur că, după alegerile din 14 iunie 2015, Republica Moldova, în general, și în special municipiul Chişinău, vor continua calea firească a dezvoltării democratice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!