Social

Veteranii războiului din Afganistan și ai celui de pe Nistru vor primi alocații

Astfel, potrivit președintelui Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Maria Bortă, din cele trei categorii noi fac parte persoanele participante la acțiunile de luptă din Afganistan, participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței RM și victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990.

Totuși, condiția ca viitorii beneficiari să primească alocațiile lunare începând cu data de 3 august este ca solicitanții să depună cererile până pe 30 noiembrie. Prin urmare, dacă solicitanții se vor încadra în acest termen, alocația va fi acordată inclusiv pentru lunile trecute, din momentul întrării în vigoare a modificărilor legislative, la 3 august a.c. În caz contrar, alocația va fi acordată doar din data solicitării.

„Alocația lunară în cazul participanților la războiul din Afganistan și la cel de la Nistru se stabilește indiferent de faptul dacă solicitanții sunt sau nu beneficiari de pensii sau alocații sociale. În cazul victimelor reabilitate ale represiunilor, alocația lunară de stat se stabilește doar solicitanților beneficiari de pensii și alocații sociale”, a spus Maria Bortă, președintele CNAS.

Prin urmare, solicitanții pot depune cereri la casele teritoriale de asigurări sociale, la MAI sau la Ministerul Apărării, prezentând buletinul și legitimația. În cazul în care nu au legitimație, va fi necesară prezentarea unui certificat eliberat de instituția de profil, care confirmă participarea la război.

De asemenea, de la 3 august până la 1 noiembrie a.c., au fost stabilite alocații lunare de stat la circa 11 mii de oameni, iar suma calculată pentru plata alocațiilor lunare de stat în cazul acestor trei noi categorii constituie 4216,6 mii lei, în timp ce de alocații lunare de stat beneficiază, în total, aproape 20 de mii de oameni din RM.

Patronii, obligați să achite primele trei zile de incapacitate de muncă a salariatului

O altă modificare prezentată de CNAS, în urma Hotărârii Curții Constituționale din 10 aprilie a.c., este că primele trei zile de incapacitate de muncă ale angajatului urmează a fi achitate din contul angajatorului.

„Totodată, începând cu a patra zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă, indemnizația se plătește din mijloacele bugetului asigurărilor de stat”, a explicat Maria Bortă, președinte CNAS.

Însă, la momentul actual, trebuie revizuite toate certificatele emise pentru perioadele de incapacitate temporară de muncă începând cu 10 aprilie a.c., întrucât este necesară recalcularea indemnizațiilor pentru concediile medicale.

Anterior, autoritățile declarau că, pentru implementarea proiectului de lege în cauză, estimativ, sunt necesare circa 30,7 milioane de lei.

Până la momentul actual, beneficiau de pensii și alocații sociale următoarele categorii: invalizi de război, participanți la cel de-al Doilea Război Mondial, soții supraviețuitori ai participanților la cel de-al Doilea Război Mondial, copiii participanților la acțiuni de luptă căzuți la datorie sau a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl decedați, unuia dintre părinții inapți de muncă, ai participanților la acțiuni de luptă în timp de pace, persoanele decorate cu ordine și medalii pentru muncă asiduă. 
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *