Actualitate

Viața românilor din Ucraina în condiții de război: „Dacă Ucraina va rezista acestui coșmar, guvernanții ucraineni vor trebui să decidă cine le-a fost prieten și cine dușman în acest razboi”

Zinaida Pinteac, profesoară la școala din Frumușica Veche, raionul Sarata, regiunea Odesa, a povestit că, în Sudul Basarabiei, lumea urmărește cu îngrijorare tot ce se întâmplă în aceste zile în Ucraina.

„Fiecare e îngrijorat pentru familia sa: feciori, soţi, tați… Acum e linişte. Toţi aşteaptâ să le vină copiii acasă de prin oraşe. În regiunea noastră, cel mai grav incident a fost cel de la Podolsc, unde a fost bombardată o bază militară. Au murit 18 persoane, toți tineri militari din acea garnizoană”.

Mihail Mecineanu, profesor la școala din Cartal, raionul Reni, regiunea Odesa, a povestit că, în regiunea Ismail e liniște, dar în restul țării e dezastru. Mihail Mecineanu spune că e război în sensul adevărat al cuvântului…

„De la Radio și TV mereu auzim că ne apărăm și asta vom face în caz de nevoie. Rușii vor puterea la Kiev. Cu orice preț… E greu de prevăzut ce poate fi până în seară”, ne-a spus Mihail Mecineanu. Vadim Bacinschi, jurnalist, scriitor, stabilit la Odesa, ne-a spus că lumea este speriată, deși în oraș nu se întâmplă nimic deosebit.

„Alaltăieri, am auzit vreo 5 explozii puternice. S-a scris despre asta. Soluția? Dacă rușii vor vrea să facă în Odesa ceea ce fac în Kiev, cred că o vor face. Dacă, însă, până ajung în Odesa, li se va întâmpla ceea ce li s-a întâmplat la Herson și Koblevo, ar putea să fie altfel. Deși ei pot ataca și de pe mare. Cum au făcut recent cu Insula Șerpilor. Totul este absolut imprevizibil… Astăzi încă e liber să intri sau să pleci din Odesa, dar e mult până mâine, deoarece chiar acum, la periferia de est a orașului, se aud schimburi de focuri”.

Anatol Cucoș, originar din Satu-Nou, raionul Reni, a publicat pe o rețea de socializare că „dușmanul rus e lângă granița României și a R. Moldova… Astăzi, în toiul războilui ruso-ucrainean, mor mulți ucraineni nevinovați.

Românii sunt alături de suferința și tragedia poporului ucrainean. Dacă Ucraina va rezista și va supraviețui din acest coșmar, guvernanții ucraineni vor trebui să decidă cine le-a fost prieten și cine dușman în acest razboi”… Românii din Ucraina constituie al treilea, ca și componență numerică, grup etnic din Ucraina, după ucraineni și ruși, fiind circa 500 de mii de persoane. Cei mai mulți etnici români locuiesc în regiunea Cernăuți (44,38%), în regiunea Odesa (30,22%), în Transcarpatia (7,85%), Mîkolaiv (3,21%) și Kirovograd (2,02%).

Sursa: Zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *