Actualitate

Victor Chirilă: R. Moldova nu are șanse să ajungă în UE, dacă în anii următori nu se interconectează energetic nu doar, cu România

„Noi trebuie să valorificăm pe deplin foaia de parcurs pe care președinții noștri Maia Sandu și Klaus Iohannis au semnat-o în luna noiembrie. Interconectarea noastră infrastructurală, fie că vorbim de sectorul energetic, fie că vorbim de rețelele de transport, fie că vorbim de infrastructura noastră vamală, fie că vorbim de economie, de sporirea volumelor comerciale – toate aceste lucruri vor face din parteneriatul nostru strategic piatra de temelie a integrării noastre europene. E clar pentru toată lumea că nu poate fi integrare europeană sau nu putem ajunge membri ai UE dacă nu suntem interconectați în toate domeniile cu România”, a declarat Victor Chirilă într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit lui Chirilă, având în vedere acel scepticism față de o eventuală extindere înspre Est, care există în unele capitale importante ale UE, România e singura șansă a R. Moldova.

„Numai așa vom putea acumula argumentele necesare și așii necesari pentru a determina acele capitale să înțeleagă că nu există altă cale decât integrarea deplină a R. Moldova – economică și politică – în UE”.

De asemenea, Ambasadorul își propune să aducă cât mai mulți investitorii români în sectoarele strategice ale economiei R. Moldova.

„Ne propunem ca pe parcursul acestui an să mobilizăm, de exemplu, antreprenorii noștri care sunt investitori importanți în economia României, să-i încurajăm să se asocieze, astfel încât vocea lor să fie auzită mai bine și ascultată mai bine aici, în România. De asemenea, ne propunem să îmbunătățim contactele noastre cu mediul de afaceri românesc care are interese pentru a investi în republica noastră.

De exemplu, în domeniul energetic există companii care ar dori să investească, dar desigur este nevoie ca legislația noastră să fie predictibilă, este nevoie ca potențialii investitori să fie siguri că nu vor fi șantajați de funcționari corupți etc., etc. Deci este nevoie și de anumite reforme acasă, astfel încât să dăm acel nivel de încredere de care au nevoie investitorii din România. E important, de exemplu, să atragem investitorii români în sectoarele strategice ale economiei R. Moldova, precum ar fi sectorul energetic, de exemplu, o oportunitate ar fi privatizarea rețelelor de nord ale R. Moldova. De asemenea, de ce nu, în telecomunicații sau, bunăoară, în domeniul de furnizare a gazelor naturale, astfel încât să avem o mai mare competiție în domeniul furnizării gazelor naturale în R. Moldova și acest sector să nu fie dominat de „Moldovagaz”.

Referindu-se la proiectele de interconectare energetică, ambasadorul Chirilă e sigur că se va avansa mult mai repede, comparativ cu ultimii ani.

„Voință politică există pentru a promova aceste proiecte, în special dacă vorbim de proiectul Isaccea-Vulcănești-Chișinău, de linia de înaltă tensiune. Lucrările urmează să fie demarate, știm că acest proiect este finanțat și de Banca Mondială, în mare parte, dar și de BERD și UE, care ne-a acordat un grant de 40 de milioane de euro pentru a construi o stație de înaltă tensiune la Chișinău. Deci, este un efort comun și al organizațiilor financiare internaționale, dar și al UE. Acest proiect ar urma să fie finalizat în următorii trei ani și atunci R. Moldova, în cazul unor eventuale noi crize energetice, va avea o garanție că furnizarea energiei electrice din România va fi constantă și, de exemplu, regiunea transnistreană nu va mai putea să ne șantajeze așa cum o face în prezent”, a precizat sursa citată.

Victor Chirilă a mai spus că nu e de acord cu cei care afirmă că gazoductul Iași-Chișinău a fost construit degeaba, în condițiile în care R. Moldova importă gaz din Federația Rusă.

„Acest gazoduct nu e tocmai în stand by. În recenta criză energetică din octombrie, anume datorită gazoductului Iași-Chișinău s-a reușit stabilizarea presiunii în sistemul nostru, astfel încât s-a evitat o aprofundare a crizei. Asta demonstrează că gazoductul Iași-Chișinău funcționează. Sigur că este nevoie de identificarea unor noi capacități comune de gaze naturale, astfel încât România să poată să ne asigure o furnizare stabilă a gazelor naturale de care are nevoie R. Moldova. În următorii trei ani se preconizează explorarea unor noi resurse de gaze naturale din Marea Neagră și atunci România și R. Moldova vor putea valorifica pe deplin această conductă de gaz. Dar având în vedere că ne propunem să depozităm gaze naturale în depozitele subterane ale României, atunci acest gazoduct va fi esențial pentru a importa aceste volume în R. Moldova”, a conchis Victor Chirilă.

Sursa: ziarulnational.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *