Victor Iușcenko într-un EDITORIAL pentru Financial Times: Europa trebuie să ajute Ucraina să scape de Rusia
Rezultatul Summitului de la Vilnius din această săptămână a devenit cunoscut, din păcate, cu o săptămână înainte de termen. Guvernul ucrainean a decis să suspende negocierile privind ambițiosul Acord de Asociere dintre UE-Ucraina, care au durat cinci ani. Împreună cu Parlamentul ucrainean, Guvernul de la Kiev s-a angajat într-un joc politic periculos, necivilizat și necinstit.
Ucrainenii au declarat în mod clar că susțin integrarea europeană. Acest angajament este parte dintr-o transformare fără precedent și de consolidare care a avut loc în ultimii 22 de ani de independență. Politicieni care nu înțeleg acest lucru ar trebui să nu aibă un viitor politic în Ucraina.
Acordul de Asociere nu ar trebui să fie privită într-o dimensiune tehnică, politică, internațională sau legală. Acesta nu este decât următorul pas în politica de integrare în UE. În schimb, acesta este modul de a asigura schimbări geopolitice pe termen lung. Reprezintă o extindere a democrației și a stabilității în Europa și o restaurare a dreptății istorice a Ucrainei ca stat independent în Europa.
Acum, cu un acord amânat, întrebarea este cât de repede o schimbare de direcție – spre o revenire pe orbita Rusiei – va avea loc. Moscova nu este gata să se despartă de moștenirea sa totalitară. Dimpotrivă, această moștenire este o parte esențială a noului său proiect național de identitate.
Rusia este, în acest moment, în căutarea restabilirii modelului sovietic prin proiecte inofensive, cum ar fi „uniunea vamală” și „spațiu economic comun”. Dar aceste structuri nu au nimic de-a face cu integrarea economică și de-abia poți să le califici drept parteneriate. Ele nu conțin criterii de aderare, cerințe sau standarde, norme și reglementări serioase și nici nu au o bază instituțională. Ei au doar un singur scop: să paseze suveranitatea noastră Rusiei și să distrugă industriile competitive din vecinătate.
Moscova a dictat îndepărtarea Ucrainei de Europa. De luni de zile, guvernul rus a promis să crediteze datoria externă a Ucrainei, să investească în industriile strategice, să facă concesii suspecte la prețul gazelor și să ofere avantaje comerciale.
Ca răspuns la integrarea europeană, autoritățile ruse au pregătit, de asemenea, un pachet de sancțiuni pentru produsele și industriile care ar elimina proiecte de cooperare cu companiile industriale din Ucraina. Amenințările au fost severe și au fost consolidate prin acțiuni.
Europa este tăiată în două, nu de o cortină de fier, ci de două tipuri de politici: politica democratică de la Bruxelles și politica euro-asiatică de la Moscova. Ucraina este cel mai mare stat european după teritoriu, cu oportunități în domeniul comerțului, energiei și agriculturii. Cum poate fi redusă importanța Ucrainei în Europa?
Deci, ce este de făcut? Ucraina apreciază sprijinul politic din partea partenerilor noștri din Uniunea Europeană care au depășit obstacolele economice impuse de Rusia. Cu toate acestea, nu am văzut un răspuns economic adecvat din partea UE, ca urmare a presiunilor ce au crescut din partea Rusiei.
Teama de pierderi economice pe termen scurt – care ar putea fi din belșug în cadrul Acordului de Asociere – a fost una dintre cele mai rezonabile justificări pentru suspendarea unilaterală a negocierilor. Decizia de suspendare a discuțiilor a fost salutată de industria grea – patrimoniul non-modernizat al industrializării staliniste care s-ar fi luptat cu concurenții din UE.
Deci, unde a fost contra-oferta din partea UE pentru a ajuta economia Ucrainei în această perioadă dificilă?
Pe lângă ajutorul economic, UE trebuie să trimită un semnal puternic că ușile rămân deschise. Acțiunile Rusiei trebuie să fie condamnate ca inacceptabile, mai ales că acestea sunt luate împotriva unui stat vecin.
În cazul în care nu există garanții de sprijin pentru cursul european al Ucrainei, după suspendarea discuțiilor, Ucraina va fi forțată să adere la uniunea vamală a Rusiei după condițiile impuse de câștigătorul jocului geopolitic – Moscova. Acest lucru este cel mai rău scenariu pentru statul ucrainean, oamenii săi și UE ca un spațiu al democrației și stabilității.
Cei care au subestimat disponibilitatea Moscovei de a folosi orice mijloace pentru a menține o sferă de influență trebuie să tragă învățăminte din aceasta și să ajute la depășirea pretențiilor imperialiste ale Rusiei. Va continua Europa să sprijine transformarea Ucrainei ca stat independent și democratic sau va lăsa Ucraina să se transforme într-o formațiune secundară de sub Rusia? UE are o putere extraordinară de a influența rezultatul.
Victor Iușcenko a fost președintele Ucrainei în perioada 2005-2010.
Timpul.md
Tradaptare: V. Puiu